basein-4Необходимо ли е да има басейн в спа центъра? Може ли един спа център да се счита за пълноценен без голям басейн?

В западните спа центрове, съчетани с фитнес зона, преходът между тези две части се осъществява именно през зоната с басейна. Така се постига единството между двете зони за възстановяване на здравето.

Площта на помещенията, обикновено е 100 – 400 квадратни метра, а освен това спа центровете често се намират на етаж, което прави невъзможно да се направи басейн.

Разбира се, в големите селски спа центрове, където гостите понякога идват за една седмица, за да проведат пълен възстановителен курс, е необходим голям басейн. Не е толкова трудно да бъде монтиран басейн.

Хидротерапия в СПА центъра.

В градските спа центрове, не са пригодени за изграждане на басейн.

Това обаче не означава, че можете да лишите клиентите от радостта и контакта с „живата“ вода. Разбира се, ако площта на е ограничена до 100 кв. м, тогава е по-добре да не предлагате водни процедури, а да се ограничите до сауна. Но с площ от около 300 кв. м има чудесна възможност за басейн. Това са така наречените купи. Те задължително имат система за терморегулация, могат да бъдат с различни размери, предназначени за един или няколко души, имат вградени хидромасажни устройства.

В модерен градски спа център не се нуждаете от голям басейн, но горещите вани са от съществено значение. Предлагат се в различни размери – големи или малки, със сложни хидромасажни устройства и възможностите на модерен спа басейн.

Има вариант, когато вместо вода в такива вани се слагат кедрови стърготини, нагрети до около 55 ° C. Тялото на къпещия се поти, а от нагорещените стърготини се излъчва уханието на цял куп етерични ароматни масла, които тонизират кожата и подобряват общото благосъстояние.

В случай, че площта на спа помещенията позволяват и има средства за някои допълнителни екстри, можете да оборудвате вана под формата на пещери или екзотични коралови лагуни – кой каквото харесва. Тези хидромасажни вани могат да бъдат много по-големи от конвенционалната гореща вана, но, разбира се, така или иначе са много по-малки от плувен басейн.

В този случай е необходима намесата на опитни професионалисти, които се занимават с проектиране, изграждане и поддръжка на басейни . С тях трябва да изясните следните въпроси:

  1. Архитектурата и оформлението на сградата позволяват ли изграждането на вградени горещи вани?
  2. За колко души ще бъде предназначена купата – за двама или повече?
  3. Какво оборудване за басейн е необходимо?

Трябва да се има предвид, че степента на пречистване на водата в обществена водоснабдителна система в различни градове и дори в кварталите на един град е напълно различна.

  1. От какво оборудване за хидромасажни басейни ще се нуждаят клиентите в СПА центъра?
  2. Каква обстановка искате да създадете – романтични или ултрамодерни спа басейни?