Появата на детското плуване се свързва с името на съветския инструктор и спасител по плуване – И. Б. Чарковски. Той проектира за недоносената си дъщеря място за плуване. Водата се превръща в спасение за нея.

В резултат на постоянни проучвания момичето на тримесечна възраст вече е надминало връстниците си в развитието си. По-късно Чарковски започва да използва разработената техника за подобряване на плуването на бебета в родилните домове, като помага за отглеждането на недоносените бебета. Положителният резултат не закъснява.

Родителите започнали да обръщат повече внимание на физическото развитие на децата от 0 до 3 години.

Когато избирате физически процедури, бебешките басейни са в челната тройка.

Кога да започнем с плуването на децата и каква вода трябва да има в басейна?

Научете бебето си да плува още между 6-8 седмици след раждането. През първите месеци от живота водната среда е позната и удобна за детето.

Упражненията във водата имат благоприятен ефект върху физическото и психическото развитие, укрепват се жизнените системи на организма: сърдечно-съдова, мускулно-скелетна, нервна, дихателна, имунна и отделителна.

Ползите от плуването при бебета са доказани от педиатрите.

Организмът на детето няма силен имунитет и защитни функции, така че водата в басейна трябва да е безопасна и химически чиста.

Нормите и изискванията за системата за дезинфекция на вода в басейните са предписани в законови разпоредби.

Според тях, ако деца до 3 години плуват в басейна, тогава всяко дете има поне 3 квадратни метра. м. водно огледало и пълният обмен на вода се извършва за максимум 30 минути.

Съдържанието на хлор във водата не трябва да надвишава 0,3-0,5 mg / l. Всички знаят, че хлорът е отровен газ. Но хлорирането не използва токсичните свойства на хлора, а окислителните.

Всеки басейн се подлага на дезинфекция – дезинфекция на вода от бактерии и вируси.

Процедурата по дезинфекция в детските басейни е особено важна, тъй като по време на плуване малките могат да повърнат във водата, увеличавайки риска от развитие на благоприятна среда за микроорганизми и бактерии.

Предимствата на хлорните препарати: Дългосрочно бактерицидно действие във водата. Унищожаване на бактерии. Унищожаване на гъбички. Предотвратява растежа на водорасли. Избистряне на вода.

След престоя в басейна не са изключени алергични прояви от различно естество, някои родители ги свързват с дезинфекцията на водата с хлор. Алергичните реакции възникват в резултат на безотговорна, неграмотна употреба на хлорсъдържащи лекарства или поради лошото качество на дезинфектанта, което може да не отговаря на одобрените стандарти.