vodorasliВодораслите в басейна са досадно, но често срещано последствие, с което се сблъскват много собственици на частни басейни. Веднага щом това микроскопично растение навлезе във вашия басейн – ще започне да расте бързо и ще направи водата зелена.

Водораслите в басейна най-често навлизат, когато обект, замърсен със спори от околната среда, влезе в контакт с басейна. Водораслите в басейна могат да се носят и от вятъра. Ето защо цъфтежът им може да дойде след силен вятър или буря.

Въпреки че не са вредни за хората, които решат да плуват в басейна, самата вода и купата могат да изглеждат външно зле. Водораслите разпространяват вредни бактерии.

За да можете да се отървете от водораслите, трябва да можете ясно да идентифицирате вида им.

Видове водорасли в басейна

Има три основни типа водорасли в басейна: зелени, жълти и черни.

Зелените водорасли са най-често срещаната форма и се отстраняват най-лесно. Въпреки това, всякакви спори, останали след почистване, могат да причинят повторно цъфтежа. Това може да се избегне чрез поддържане на правилни санитарни условия и филтриране на басейна;

Жълтите водорасли са много по-трудни за среща в басейна. Устойчивите на хлор жълти водорасли са редки и обикновено се срещат по ъглите на басейна, често около стъпалата или стълбите. Ще е необходимо два пъти повече химия, за да се убие този тип, отколкото зелените водорасли;

Черните водорасли са може би най-агресивната форма. Може да бъде трудно да се премахне, така че бъдете бдителни, когато почиствате. Използвайте три до четири пъти повече химия, за да убиете този вид.

Как да се отървете от водораслите в басейна?

Ако имате автоматична прахосмукачка за отпадни води, не я използвайте.

Това може да доведе до повторно изхвърляне на спорите на водораслите през филтъра на басейна. Вместо това препоръчваме да почиствате замърсената вода с прахосмукачка на ръка.

Не забравяйте да премахнете колкото е възможно повече водорасли, включително утайка около дъното и стените на басейна. След като премахнете утайката, използвайте четка за басейн, за да почистите всички зони, където са се натрупали водорасли. Пазете водораслите от залепване по стените и ъглите на басейна.

След като сте почистили, най-лесният начин да убиете водораслите е да „шокирате“ басейна с калциев хипохлорит.

По време на процеса трябва да проверявате алкалността, pH и нивата на хлор в басейна. Небалансираният басейн може да бъде основната причина за растежа на водораслите.

Не забравяйте да тествате отново, за да се уверите, че нивото на хлор е подходящо за безопасно плуване. След като водораслите бъдат правилно третирани, вашият басейн най-вероятно ще стане облачно синьо за известно време. Не спирайте филтъра, докато водата отново не стане бистра.

Ако водата в басейна ви все още е със същия цвят и нивото на хлор е спаднало под 5 ppm, може да се наложи отново да шокирате водата, за да убиете водораслите.

Как да предотвратим появата на водорасли в басейна?

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да предотвратите появата на водорасли във вашия басейн, е да предпазите басейна си от лошото време. Създайте си навик да покривате басейна, когато не се използва, поддържайте басейна и почиствайте всички материали, които влизат в контакт с околната среда.

Използвайте алгицид като превантивна мярка, ако водораслите все пак попаднат във водата.

Не забравяйте да поддържате препоръчителните нива на свободен хлор и редовно проверявайте филтрите. Използвайте тестери, за да определите качеството на водата.

Не забравяйте, че дори и най-грижовните собственици на басейни могат да бъдат нападнати от водорасли. Бъдете внимателни към профилактиката и лечението, за да няма водорасли във вашия басейн, можете да си набавите почистващо оборудване: филтри, тестери за дезинфекция.