Вашата помпа за басейн и филтър са двата основни компонента, които поддържат вашия басейн използваем и чист. Има редица опции, от които можете да избирате и за двете единици и правилният избор за вас ще зависи от размера на вашия басейн, бюджета и личните приоритети.

Помпа с една скорост

Това е най-достъпният вид помпа и в момента е най-популярен. Той работи на един двигател за отстраняване на отломки и замърсявания с една скорост, когато е свързан към захранването. Тези помпи са много ефективни машини, но трябва да се изключват между употребите на басейна, за да се избегнат натрупването на огромни сметки за енергия.

Помпа с две скорости

Това е средата между достъпна едноскоростна помпа и усъвършенствана помпа с променлива скорост. Те често се използват в спа центрове, където по време на филтриране е необходима по-ниска скорост на помпата, отколкото по време на реактивно действие.

Помпи с променлива скорост

Помпите с променлива скорост имат по-високи първоначални разходи, но ви предлагат значителни икономии в дългосрочен план. С тези агрегати имате пълен контрол върху работната скорост на вашата помпа, за да постигнете оптимална ефективност. Например, по време на отоплителен цикъл се нуждаете само от нисък дебит, за да може помпата да бъде отклонена. По време на цикъл на почистване, той може да се обърне, за да помогне за циркулацията на водата. Смята се, че помпата с променлива скорост може да намали разходите за енергия на вашата помпа с впечатляващите 90 процента, така че допълнителните предварителни разходи ще бъдат върнати само за кратко време.

Касетъчни филтри

Касетъчният филтър обикновено се препоръчва за по-малки басейни и често е предпочитаният филтър за много строители на басейни. Уредът може да работи с една, две или четири касети, които улавят отломките във водата на басейна, докато се прокарват между пластмасовите плисета. Те са много ефективни при почистване на водата в басейна и трябва да се почистват два или три пъти годишно, за да се поддържа оптимална ефективност. След няколко години, когато вашите патрони достигнат края на живота си, можете просто да ги смените и филтърната система като нова.

Пясъчни филтри

Пясъчните филтри могат да предложат по-високо ниво на чистота за вашата вода, тъй като пясъкът може да улавя по-малки частици с размер на микрона, които филтърът с патрон няма да улови. Филтърът работи чрез преминаване на вода през резервоар, който е частично запълнен с пясък. Докато водата се движи през системата, пясъкът филтрира мръсотията и след това се изтласква обратно в басейна. Тези филтри се промиват обратно с помощта на многопортовия клапан, за да се изчистят заловените отломки от пясъка и след това самият пясък просто трябва да се сменя на всеки 6 или 7 години.