generator-za-solen-hlorНапоследък все повече собственици на жилища избират да се възползват от басейни със солена вода. С други думи, те са приели солни генератори на хлор към иначе нормалните си басейни. В тази статия ще ви обясним как работи генераторът на солен хлор и ще изброим някои предимства и недостатъци, които може да донесе на вашия басейн. Най-просто казано, генераторът на солен хлор (известен също като солна система или солен хлоратор) е система за хлориране в басейна, която създава хлор от натриев хлорид (сол). Преди генераторът на солен хлор да може да работи, водата в басейна трябва да има концентрация на сол 3 000 ppm (части на милион). Докато солената вода пътува през циркулационната система на басейна, тя навлиза в генератора на солен хлор и преминава през солна клетка. Докато солената вода тече през клетката, ниско напрежение постоянен ток се прилага към плоски, правоъгълни плочи вътре в клетката, инициирайки електролиза. Чрез електролиза солта и водата се разпадат във водороден газ и хипохлорна киселина. Водородният газ просто напуска водата в басейна под формата на малки мехурчета. Хипохлорната киселина дезинфекцира водата в басейна и в крайна сметка се връща обратно в солта и процесът се повтаря.

Предимства на генераторите на солен хлор.

Генераторите на солен хлор предлагат на собствениците на жилища широк спектър от предимства. Нашите клиенти обичат соловите генератори на хлор, защото елиминират нуждата от повечето химически поддръжка на басейна (което означава по-ниски разходи за поддръжка). Например на мястото на електролиза (солната клетка) хлорът е толкова концентриран, че водата в басейна е суперхлорирана, предотвратявайки натрупването на хлорамини и водорасли. Като друг пример, дезинфекционните средства като трихлор имат много ниски нива на рН (някои от тях са дори 2,8), което може значително да понижи pH на плувен басейн. Собствениците на жилища, които използват дезинфектанти с много ниски нива на рН, трябва да използват либерални количества натриев карбонат, за да компенсират спада на pH. Солените хлорни генератори, от друга страна, изискват малко, ако има такива, допълнителни химикали, тъй като те произвеждат почти неутрални нива на рН. Други предимства на генераторите на солен хлор включват: намалено дразнене на кожата и очите, без резки химически миризми и безопасност на плувците.

Недостатъци на генераторите на солен хлор.

Има малко недостатъци, свързани с генераторите на солен хлор. Може би най-забележителното е тяхното отрицателно въздействие върху оборудването на басейните. Солта е корозивна, но ако се поддържа в нормалните работни граници, е доброкачествена. Ако обаче бъде позволено да се увеличи с над 6 000 ppm, високите концентрации на сол могат да допринесат за разграждането на парапети, осветителни системи и облицовки на басейни. Трябва да се внимава, ако разпръскваната вода в басейна непрекъснато се обединява и се изпарява, тъй като получената концентрация на сол ще се увеличи в тази зона и освен ако не бъде изплакната или разредена от валежи, може да доведе до увреждане на солта. Други недостатъци на генераторите на солен хлор включват: високи първоначални разходи и високи разходи за подмяна на солни клетки. Множество собственици на жилища се възползват от генераторите на солен хлор. Но в крайна сметка ще трябва да решите сами дали ползите им надвишават разходите им.