ovalen-basein-4x3Химия за басейните: как да изберем правилните инструменти за поддържане на кристално чисти води

Плуването е много полезно за здравето, но само ако басейнът е чист и качеството на водата в него отговаря на всички стандарти. Грижата за водата в басейна и поддържането на чист басейн са от съществено значение. Без използването на химия на басейните водата бързо ще загуби прозрачност, ще стане мътна и зеленикава поради водораслите, бактериите и паразитите ще се размножават в нея и по стените ще се появи белезникаво покритие. В крайна сметка всеки ден от околната среда различни замърсявания влизат във водата в басейна: при дъжд и вятър, ако басейнът е отворен, през прозорци, врати и вентилационна система – в закрития басейн. Милиони микроорганизми, както и частици от кожата, грим, слънчеви кремове, които са среда за растеж на бактерии, се въвеждат във водата за къпане.

Видове химикали за грижа за басейна

Само филтрирането на водата не е достатъчно, за да се предотврати развитието на микроорганизми в нея. Вирусите, гъбичките и бактериите умират само когато водата се обработва с дезинфектанти, водораслите активно потискат растежа им, а коагуланти помагат за елиминиране на замъгляването на водата. По този начин е невъзможно да не се използват химикали за грижата на басейна.

Какво е включено в задължителния набор от инструменти за поддържане на хигиената на басейна и чистата вода?

Дезинфектанти на основата на хлор и активен кислород

Дезинфектант винаги трябва да е под ръка за всеки собственик на изкуствен басейн за плуване. Разбира се, повечето басейни са оборудвани с филтри, но те не могат да се справят с бактерии и вируси, които могат да бъдат намерени и активно се размножават в топлата вода на басейна. Следователно самата вода трябва да стане бактерицидна, т.е. способна да унищожава микроорганизмите, въведени отвън. Химикалите на базата на хлор или активен кислород помагат да се реши този проблем поради способността им да останат във вода за дълго време.

Дезинфекцията на водата в басейните с хлор е най-често срещаният и евтин вариант. Дезинфекцията на водата с препарати на основата на хлор предполага, че след пълното унищожаване на бактерии и органични вещества концентрацията на свободен хлор във вода няма да надвишава 0,3–0,5 mg / l. Тази стойност съответства на стандарта за питейна вода, което означава, че не влияе неблагоприятно върху човешката кожа и очи. Освен това водата след такава дезинфекция няма характерна миризма на белина.

Защо тогава посетителите на обществен басейн толкова често се оплакват от остра миризма, усещане за болка в очите и дразнене на кожата?

Повечето обикновени хора ще кажат без колебание, че собственикът на басейна е отишъл твърде далеч с химията, а концентрацията на този свободен хлор е над нормата. Но след анализ най-често се оказва, че това предположение е неправилно. Причината за дразнене на очите и кожата, острата миризма е свързан хлор (хлорамини). Хлорамините се образуват по време на процеса на непълно окисляване на хлор на органични вещества. Най-просто казано, причината за всички неприятни симптоми не е излишъкът на свободен хлор, а просто липсата му за завършване на пълния цикъл на окисляване. Проблемът може да бъде решен чрез правилната дозировка на хлора и редовното му добавяне към водата в басейна, за да се гарантира непрекъснатостта на процеса на окисляване. Възможно е да се увеличи ефективността на дезинфекция с помощта на хлор чрез допълнително бактерицидно ултравиолетово лъчение или озониране на вода. В този случай концентрацията на свободен хлор може да бъде намалена до 0,1-0,3 mg / l. Надежден начин да се отървете от хлорамините е нощното шоково хлориране на водата в басейните с използването на специални лекарства. За редовна дезинфекция на лични басейни, при индивидуална непоносимост на хлорирана вода от домакините, можете да използвате продукти, чийто дезинфекционен ефект се основава на действието на кислородните радикали.