basein-haskovo-6

Във всяко модерно населено място се създават условия, за да могат хората да живеят комфортно. В големите градове, освен стадиони, театри, болници, се изграждат и изкуствени резервоари за къпане – басейни. Това е чудесно място за практикуване на спорт, здравна гимнастика, професионална подготовка. Всичко обаче би било наред, ако не беше прекратяването на работа им през лятото. Защо басейните се затварят през лятото? Този въпрос тревожи онези, които вярват, че топлото време не е причина да се откажат от здравословния начин на живот.

Необходимост или каприз: причини за затваряне на басейни

До преди няколко десетилетия плувните басейни се използваха предимно от професионални плувци за тренировки и състезания. Обикновените граждани дори не са се замисляли да посещават басейните през цялата година. По време на ваканционния сезон повечето се задоволяваха с плаж на река или езеро, курорти по морето.

Онези, които стриктно следват тенденцията да водят здравословен начин на живот, с удоволствие ще продължат да тренират в басейна, независимо от сезона. Следователно фактът, че басейните са затворени през лятото, ги лишава от важен елемент от тренировъчната програма. Посетителите, които по здравословни причини им е предписано да посещават басейна няколко пъти седмично, независимо от сезона, са прави, когато се оплакват от затварянето им. За тях това не е прищявка, но понякога е жизненоважна необходимост.

Затворено за профилактика“

Подобно съобщение може да се прочете на вратите на спортното съоръжение през лятото, често през месец август. Почти целогодишната работа изисква в комплекса да се предприемат превантивни мерки. И това е възможно само когато водата е напълно източена от купата. Ето защо басейните са затворени през лятото, когато хората имат възможност да намерят алтернативни възможности за плуване.

Басейнът е сложна структура, затова изисква специални грижи и превенция. Цялата вода се оттича от купата. След това се дезинфекцира с химикали. След това отново пълни и прецежда водата и изплаква. Манипулациите се повтарят няколко пъти. Освен това цялото оборудване се проверява напълно. Помпите, доставящи вода, подлежат на демонтаж. При необходимост износените части се заменят с нови. Експертите проверяват работата на отоплителните уреди, отговорни за комфортната температура на водата.

Особено внимание се обръща на състоянието на филтрите. Чистотата на водата зависи от тяхната работоспособност и ефективна работа.

Онези посетители, които изразяват недоволство, когато видят затворените врати на спортното съоръжение, не винаги разбират колко важна и необходима е тази стъпка – почистване и дезинфекция. Това е предпоставка за безопасното плуване на хората в него. За собствениците на комплекси профилактиката е скъпа и трудоемка, но е необходима.

Ако сте запален плувец или почитател на водните процедури, сега разбирате защо басейните са затворени през лятото и че е необходимо да се поддържа системата чиста. Всъщност по този начин фирмата се грижи за здравето на своите клиенти, осигурява им сигурен престой на това невероятно място.