pH означава потенциален водород и означава количественото съотношение на киселина и алкали във водна среда. Ако рН е 0, значи е кисела среда, ако рН е -12, тогава средата е алкална. Какво казват и какво означават тези цифри?!

Нормалният киселинно-алкален баланс на човешката кожа е 7, а киселинно-алкалният баланс на очите е 7,2. За да може кожата и очите на човек да изпитват стрес при къпане, е необходимо да се регулира нивото на киселинност. Това ще създаде удобно изживяване при къпане. След водните процедури очите няма да се зачервят и кожата няма да изпита сухота.

Нивото на рН влияе и върху състоянието на самата вода. Дезинфектантите (хлор) са готови да се борят с патогенните бактерии само в неутрална среда с ниво на рН 7 – 7.2. Киселата или алкална среда пречи на хлора, провокирайки го да реагира или с основи, или с метални соли на киселини.

Нормализираното рН е в основата на удобния басейн, след което няма дразнене на кожата, където всички химични елементи са балансирани.

Ако рН е под нормалното

Това показва повишена киселинност на водата. Той ще разяжда метални съоръжения, може да причини дразнене, различни алергични реакции на кожата и лигавиците на тялото.

Ако рН е повишено

Това предполага, че водата е твърде алкална. Тази ситуация води до валежи от вар. Хлорът или други лекарства губят своите дезинфекционни свойства. Впоследствие водната среда може да се превърне в зелена маса, която след известно време също започва да излъчва неприятна миризма. И дори при висока концентрация на хлор. При това състояние водата действа силно като дразнител на кожата и очите. Категорично е невъзможно да се плува в такъв басейн.

В резултат на такава химическа реакция в устройствата започва процесът на утаяване на калций, в резултат на което басейнът се запушва и работата на филтрационната система може да бъде напълно нарушена. Регулаторът на рН-минус ще помогне за понижаване на нивото на рН.