Понякога няма нищо по-хубаво от плуването във вашия басейн в задния двор, отпиването на лимонада и насладата от слънцето. И благодарение на озеленяването около басейна, вие имате потенциал да подобрите или напълно трансформирате атмосферата в нещо, което е още по-приветливо и красиво.

Независимо дали добавяте защитна ограда или засаждате декоративни храсти, има много идеи за озеленяване на басейни, които да разгледате. За да ви помогнем да вземете информирани решения, ето някои важни неща, които трябва да знаете за озеленяването около вашия басейн, когато започнете да планирате дизайн.

Изберете правилните растения

Готови ли сте да превърнете задния си двор в красив, удобен за плуване оазис? Използвайте тези съвети, за да насочите избора си за засаждане:

Направете измервания

Може да имате цял декър, посветен на вашия басейн. Или може да имате малка палуба около басейна. Без значение какъв тип пространство имате, планирайте съответно. По-големите пространства могат да побират по-големи растения и дървета, докато по-малките пространства изглеждат чудесно с живи саксийни растения.

Растения, които отговарят на вашия климат

Преди да засадите каквото и да било, знайте в коя „зона на устойчивост на растенията” живеете. Българското министерство на земеделието раздели на повече от дузина различни зони, които съответстват на климата на всяка област. Знаейки в коя зона живеете, може да ви помогне да изберете зеленината, която вероятно ще расте добре там.

Растения, които могат да се справят с водата в басейна

Вашите растения и храсти могат да получат от време на време поливане от хората, които се пръскат в басейна. Макар че това може да не ви се струва голяма работа, вие искате зеленина, която да издържа на химически обработена вода или солена вода, в зависимост от това какво има във вашия басейн.

Как ще растат растенията

Когато обмисляте идеи за озеленяване на басейн, не забравяйте да помислите как големите растения и дървета могат да станат. След десетилетие дърво с височина от два метра може да изникне и да блокира следобедното ви слънце. Или неговата коренна система може да пробие вашата палуба.