basein-hlorНай-разпространеният начин за дезинфекция на водата днес е дезинфекцията на плувните басейни с хлор. Това намалява разходите за поддръжка на басейна, ако е на обществено място.

Но това вещество има значителни недостатъци: дразни кожата и изисква специално филтриране. Посетителите трябва да се измият след къпане. Алтернативата е озонирането.

Басейн без хлор се използва активно в чужбина по редица причини и методът е по-търсен.

Характеристики на басейните с озон

Озонът е алотропно състояние на кислорода, което се синтезира директно от околната среда. Озонирането, за разлика от традиционното хлориране, не изисква редовно подновяване. Плувните басейни се почистват със специално техническо оборудване – озонатор. Устройството има вградена охладителна система, която предотвратява образуването на странични продукти в резултат на работа.

Изборът на озонатор се влияе от следните фактори:

  1. Размерът на басейна;
  2. Наличието на филтрация;
  3. Наличието на преливни дъски и скимери;
  4. Брой дюзи.

Озонът има окислителна функция. Веществото унищожава бактериите и вирусите, които се размножават във водата в басейна. Като допълнение към окисляването, озонирането стерилизира течността. Осигурена е по-добра филтрация на водата. Опитът показва, че почистването с озон е достатъчно дори за големи обществени басейни.

Предимства на плувните басейни без хлор с озон

Озонизаторите се използват активно в САЩ и Западна Европа поради тяхната ефективност и екологичност. В страните от ОНД има различна традиция – да се използва остарял хлор, който е вреден за къпещите се.

Използването на озонатор има следните силни страни:

  • дезинфекция;
  • избелване;
  • запазване на естествените свойства на водата;
  • бързо разлагане.

Хлорирането не унищожава дребните микроорганизми, докато озонирането върши отлична работа с тях. Обезцветяването е резултат от унищожаването на чужди бактерии. Филтрирането на озон е няколко пъти по-бързо от хлорирането и използването на мед – това се потвърждава от направени проучвания.

Хлорът оставя утайка в басейна, което води до дразнене на кожата и зачервени очи. Тъканите стават сухи – има висок риск от инфекция. Озонирането няма такива недостатъци, тъй като веществото не влияе по никакъв начин на къпещите се.

Липсата на хлор също се отразява на външния вид: водата в басейна изглежда естествена и посетителите няма да усетят никакви миризми. Външният вид на течността е син и прозрачен, което създава допълнително удоволствие при плуване.

Правилно избраното оборудване значително ще спести от разходи. Озонът не изисква редовно подновяване и разходи за филтриране. Сместа се произвежда буквално от околния въздух. Нуждата от химикали намалява с поне 80%.