Изграждането на обществени и частни басейни е много популярно поради добрия климат, а също и поради недостатъчния брой естествени водоеми, подходящи за плуване. Обществените басейни са значителна „притегателна точка“ за посетителите, така че те все повече се включват в проектите не само на хотели, но и в паркове, центрове за отдих на открито и културни и развлекателни събития.

Какво трябва да се има предвид преди началото на строителството и какви възможности за изграждане на басейни съществуват.

Класификация на басейна

Нека да видим какви са дизайнерските характеристики на басейните от различни видове и как могат да бъдат класифицирани.

Дизайнът на всеки басейн в общи линии е следният: видимата част е купата, в която се подава вода и в която плуват посетителите, невидимата част е оборудване за пречистването на вода, комунални услуги, технически помещения.

Оборудването се състои най-малко от помпа, филтър и скимер (за басейн със скимер). По желание могат да се монтират: автоматична дозираща станция (за химическа дезинфекция и дезодориране на вода), система за озониране или ултравиолетова дезинфекция на водата, топлообменник, електрически нагревател, противотокове, хидромасажни и въздушни инсталации, водопади и др.

На първо място, басейните се отличават с материала на купата:

  1. Бетонът е класически: в ямата се излива стоманобетонна купа с необходимата форма и размер.
  2. Изработен от неръждаема стомана – купата е заварена от стоманени листове.
  3. Композит – монтирана е еднокомпонентна купа със завършена форма от фибростъкло.
  4. Рамка (сглобяема) – рамка, изработена от твърди страни или тръби, върху която отгоре е поставена изцяло заварена PVC торба.
  5. Надуваем – той се надува с въздух, като надуваем дюшек (няма да го разглеждаме повече).

Структурните материали на купата за басейн:

  • Бетонните (стоманобетонни) басейни са най-често срещаният тип басейни. Те са универсални, издръжливи, устойчиви на влияния на околната среда и температурни крайности. Огромен избор от модерни облицовъчни материали (включително плочки, мозайки) ви позволява да направите басейна уникален. Възможна е реализация на всякакви форми и размери.
  1. Басейните от неръждаема стомана се използват по-често в специализирани проекти като басейни за дълбоко гмуркане, океанариуми, басейни на управлявани покриви, на открито (като най-малко изложени на околната среда) и т.н.
  2. Композитните басейни са типични купи от една част (изработени от фибростъкло). Формата и цвета на купата са ограничени до опциите, предоставени от производителя. По принцип тази опция се използва като по-достъпна алтернатива на бетонните басейни.
  • Рамков басейн – за разлика от предишните варианти, това е мобилна алтернатива на стационарните басейни. Малък сглобяем басейн може да бъде сглобен самостоятелно без участието на проектантски и строителни организации. Това е най-бюджетната версия на басейна, често използвана за сезонни летни вили.