basein-haskovo-3Изграждането на басейни с купа, изработена от стоманобетон, облицована с плочки или мозайки, е утвърдена класика на жанра. Това е избора на сериозни хора, които умеят да ценят комфорта и красотата и са готови да платят за тях.

Понякога площта, която може да се вземе под басейна, е малка или има сложна форма. Технологията на строителството ви позволява да създадете басейн, който съответства на стила на обекта и хармонично да го вписва в съществуващите помещения или пейзаж. В същото време няма ограничения за свободата при избора на форма, дълбочина и размер.

Това е най-оправданият вариант при изграждането на големи обществени плувни комплекси и водни паркове, където издръжливостта, устойчивостта на износване, лекотата на поддръжка и експлоатация на оборудването за басейни са от голямо значение.

Съвременният басейн представлява сложна хидравлична конструкция. Безупречен дизайн на басейна може да бъде разработен само от професионалисти, специализирали в тази област. Най-добрият вариант е, когато един екип от специалисти се занимава с изграждането и проектирането на басейни. За правилното функциониране басейнът трябва да бъде свързан към пет инженерни мрежи: топлина, вода и електричество, вентилация и канализация.

На етапа на проектиране трябва да определите размера и дълбочината въз основа на предназначението му, броя на потребителите и наличието на деца сред тях. Важно е всички посетители да знаят как да плуват. Много е разумно да се изчисли проектът за вентилация на басейна още преди началото на всички строителни работи.

По време на строителството те обикновено разчитат на следните стандарти. Дължината на басейна е 7-10 м, ширината е половината от дължината. Добре е, ако ширината на басейна надвишава 3,5 м. За плуване е достатъчна дълбочина от 1,2-1,4 м.

Басейните, предназначени за развлекателни цели, могат да бъдат по-малки: дължина 4-5 м, дълбочина 1,2 м. Ако се планира, че в тях ще плуват деца, тогава дълбочината може да бъде дори по-малка – 0,9-1 м.

Статистиката за изграждането на съоръжения в частни къщи е следната: размерът на плувния басейн е 8×4 m с дълбочина 1,35 m.

При планиране на строителството си струва да се осигурят безопасни пътища около купата. Това ще позволи в бъдеще да работи нормално. Освен това пистите ви позволяват да създадете проход около купата, който е необходим за инсталирането на тръбопроводи. Това е важно за навременния контрол при работата, удобството при извършване на превантивна поддръжка и избягване на течове.

Обходните пътеки трябва да имат лек наклон встрани от купата, така че мръсната вода да не попада обратно в басейна. Препоръчителната им ширина е 1,5-2 м между ръба на басейна и стената.

В близост до купата има техническо помещение, където се намира оборудването.