Петната са много често срещани в басейните, но те разрушават естетиката на вашето пространство и могат да отблъснат плувците. Добрата новина е, че много петна се отстраняват много лесно с основно оборудване за почистване на басейни, така че прочетете, за да научите повече за диагностиката и техниките за лечение, които можете да използвате във вашия басейн у дома.

Разберете причината за вашето петно

Ако не сте сигурни какво е причинило оцветяването на басейна ви, най-лесният начин да го изчистите е въз основа на цвета.

  • Зелените и кафявите петна най-вероятно са причинени от органични вещества като листа, кал, червеи или други диви животни
  • Сини / зелени / черни петна вероятно ще бъдат причинени от мед, ако няма очевидно натрупване на органични вещества
  • Ръждивите кафяви / червени петна това показва замърсяване с метали
  • Кафяви / черни / лилави петна предполага се, че манганът е вероятният виновник

Ако не можете да разберете какво е причинило вашето петно, можете да си купите комплект за тестване на вода, който ще тества за наличие на обикновени метали.

Премахване на органични петна от вашия басейн

Първата стъпка за премахване на органичните петна е да се отървете от останалите остатъци. Почистете повърхността на басейна си със скимер за басейн и прахосмукачка за дъното и отстрани. След като вашият басейн е чист от твърди отпадъци, можете да шокирате басейна с хлорна обработка, която обикновено ще се отърве от петното почти моментално. Използвайте твърда четка, за да изтъркате басейна си след прекомерно хлориране на водата и тя трябва да изглежда като нова! За петна около водната линия можете да използвате почистващ препарат на базата на ензими, който ще изяде нежелания органичен материал, като по този начин ще премахне петното вместо вас.

Премахване на метални петна от басейна

Металните петна често могат да бъдат отстранени с помощта на препарат за премахване на петна на основата на аскорбинова киселина. Аскорбиновата киселина е химичното наименование на витамин С, така че ако искате да тествате дали действа, преди да инвестирате в почистващ продукт, можете да опитате да разтриете таблетка с витамин С върху засегнатата област и да видите дали изсветлява петното.

Каквито и химикали да изберете да използвате, за да се отървете от оцветяването си, ще трябва енергично да изтъркате засегнатата област, за да сте сигурни, че всички вещества, които нарушават, са отстранени. Някои устойчиви метални петна ще трябва да бъдат официално идентифицирани и премахнати от професионални почистващи препарати за басейни.