Имате упорити петна в басейнът ви? Това наистина може да е отблъскващо. При упорити петна и замърсявания, е добре да се обърнете към професионалист за бързото и ефективното им премахване .Ние от https://www.baseini.eu/ сме готови да ви помогнем !

Идентифицирайте петната

Първото нещо, което трябва да направите, ако вашият басейн е замърсен, е да идентифицирате петната, с които имате работа, тъй като различните видове изискват различни тактики за намеса и премахване. Също така от помощ ще бъде и ако знаете причината за появата на петната, за да можете да вземете мерки и да избегнете повторното им появяване. Тестването на петното , ви позволява да изключите наличието на водорасли, които могат да бъдат третирани с пръскане на гранулиран хлор. Говорете с вашия специалист по почистване на басейни или химически специалисти, за да научите повече за водораслите и как да ограничите растежа им.

 

Видове петна, за които трябва да внимавате във и около вашия басейн:

  • Органичните петна обикновено са с кафяв или зелен цвят и често са резултат от попадащите в басейна листа, клони , шишарки и семена . Те ще потънат , но ще оставят петна на повърхността на вашия басейн. Водораслите и дори насекомите също могат да оцветят басейна ви.
  • Металните петна са тъмни и червеникавокафяви. Тези петна могат да изглеждат като ръжда и обикновено са причинени от желязо или други метали. Медта има тенденция да оцветява повърхността на басейна в тюркоазен или синьо-син цвят.
  • Петната от ръжда обикновено изглеждат така, както бихте очаквали, което прави ръждата лесно разпознаваема. Ако вашият басейн е изграден от метална арматура, има вероятност оцветяването да е причинено от проблем с металната конструкция на вашият басейн.
  • Минералните петна обикновено се появяват поради висока твърдост на водата. Могат да се проявят във вашият басейн с люспест бял или сив налеп на повърхността или по водната линия. Обикновено минералното петно ​​е остатък, който натрупва масло и мръсотия, създавайки обезцветяване или специфично оцветяване. Почистете ги!
  • Маслените петна често са резултат от замърсявания, отломки и масла, които попадат във водата. Тези петна могат да се появят от мръсни крака, перилни препарати или хората, които използват басейна. Това е още една причина, поради която е наложително да тествате и обработвате редовно водата си, за да я поддържате чиста и безопасна.

Ако вашият басейн е изграден от гипс или бетон, всъщност може да нямате проблем с появата на петна, а по-скоро с промяна на самият материал на изграждане. Мазилката просто остарява и събира ивици и сенки с течение на времето. Това е естествена прогресия, която може да не успеете да предотвратите.

Тествайте петното

Тестването наистина е единственият начин да се определи какво точно е петното. Биологично ли е? Метално ли е ? Тестването ви помага да го идентифицирате. За да тествате, поръсете различни гранулирани съединения директно върху петното и избършете енергично. Различните петна реагират на различни вещества – ето какво трябва да знаете:

Органичните петна, като от листа или каквато и да е растителност, реагират и се отстраняват с гранулиран хлор.

Металните петна, като от твърда вода, се отстраняват с гранулиран витамин С.

Петната от ръжда реагират на суха киселина, натриев бисулфат.

Вашият басейн трябва да се източи до степен на пълно откритие на петното по време на почистването, за да го премахнете. Това може да означава източване на басейна изцяло, така че това може да е задача, която е най-добре да бъде планирана за края на сезона или преди да напълните басейна през пролетта, в зависимост от вашия климат.

Премахнете петната от басейна

Сега, след като знаете какво е петното, какво следва да направите по въпроса? Обаждането на специалист по обслужване и поддръжка на басейни винаги е опция, но ако искате да опитате да премахнете петното сами, ето няколко съвета :

 

Най-лесните за премахване петна са органичните петна. Шоково или суперхлориране на вашия басейн е ефективно за премахване на тези видове петна.

Металните петна по басейни могат да бъдат по-трудни за премахване, тъй като трябва да бъдат обработени с химикали. Хлорът не премахва металните петна.

Можете да премахнете петна от желязо с аскорбинова киселина, намерена в местния магазин.

Медните петна могат да бъдат отстранени обикновено също с аскорбинова киселина.

Преди да инвестирате в куп различни препарати за премахване на петна, тествайте съдържанието на водата , за да видите какви твърди метали могат да бъдат открити във водата и да оцветят басейна ви.

Изтъркайте минералните петна с разтвор, приготвен от равни части оцет и вода, за да премахнете петното. Можете също така да добавите малко сода бикарбонат за упорити минерални отлагания.

Ако забележите розово или бледо оцветяване около водната линия на вашия басейн, опитайте се да го изтъркате с гранулиран хлор. Ако все още упорита линия е там опитайте със сол и сок от лайм .

Киселинна баня в екстремни случаи

Ако имате упорито петно в басейна, друга възможност е киселата баня. Това ви позволява да премахнете петното, без да източвате басейна , като използвате силни киселинни разтвори за основно изгаряне на зацапаното повърхностно петно. Киселината премахва зацапаната повърхност от басейна. Тя е агресивна и трябва да се използва само в екстремни случаи и само в бетонни басейни. Плочки, стъкло или каквито и да е каменни повърхности за басейн не са подходящи за подлагане на киселинна баня – всъщност киселината може да нанесе много поражения върху тях.

Предотвратете появата на петна в басейна

И така, какво можете да направите, за да предотвратите появата на петна в басейна на първо място? Това е доста лесно. Поддържането на чист и правилно третиран басейн трябва да бъде първата ви цел. Колкото по-чиста е водата в басейна, толкова по-малко вероятно е да откриете появата на упорито петно. Ето още няколко съвета:

 

Подрязвайте дървета и храсти близо до или около вашия басейн, за да предотвратите появата на растителни материали във водата.

Инвестирайте в автоматичен препарат за почистване на басейни, за да улесните работата и да предотвратите образуването на петна.

Уверете се, че редовно тествате рН на водата на басейна, когато басейнът се използва. Петна  могат да възникнат, когато химическият баланс е нарушен.

Свържете се с нас

Имате упорито петно в басейна? Говорете с екипа на https://www.baseini.eu/ , компания за услуги за басейни, предоставяща химическо обслужване и почистване на басейни . Обадете ни се за да се отървете от петната възможно най-бързо!