Разбира се, ако се свържете с фирма, в която работят квалифицирани специалисти, можете да им поверите всички грижи за пускането на басейна. Напоследък броят на басейните, изградени според принципа „направи си сам“ расте и хората, които искат да спестят пари, по-късно разбират, че се изискват знания за експлоатацията и поддръжката на басейна.

Стартирането на басейна през пролетта е важен етап, от който работата на басейна ще зависи през целия сезон, следователно, ако решите да запазите самия басейн, Ви препоръчваме да следвате инструкциите по-долу.

 1. Почистване на басейна от големи отломки.

  Ако басейнът не е бил покрит със зимна палатка през зимата, преди всичко е необходимо да се премахнат големите отломки. Събирайте листата, клоните и други големи отломки с дънна мрежа и пръчка. Ако басейнът е бил покрит със зимно покривало, внимателно го навийте.
 2. Демонтаж на аксесоари за съхранение през зимата.

Извадете дюзите, скимерите и зимните плувки от купата.

 1. Почистване на купата на басейна.

Има широка гама почистващи препарати за басейни. Те бързо почистват варовиковите и минералните отлагания по плочките или други вътрешни облицовки на басейна, използвайте четки и гъби, ако е необходимо. Консумацията на почистващи препарати зависи от площта на замърсената повърхност, от количеството плака. Изплакнете обилно останалите продукти за почистване на басейна с вода. Когато работите с почистващи препарати, следвайте препоръките на производителя на етикета или се свържете с нашите консултанти.

 1. Оглед на купата на басейна.

Изплакнете обилно остатъците от почистващите препарати за вътрешната облицовка на басейна с вода. Проверете състоянието на купата, вътрешната облицовка за пукнатини, стружки или други повреди. Ако целостта на купата е нарушена, свържете се със специалист или се опитайте да разрешите проблема сами.

 1. Сглобяване и свързване на оборудване.

Инсталирайте прожектори, дюзи и друго оборудване в подходящите отвори. Проверете, и свържете филтриращия блок, отоплителното оборудване, оборудването за автоматично дозиране, оборудването за експлоатация на водни атракции.

 1. Продухване на тръбите.

При пролетно стартиране, използвайки компресор или прахосмукачка, е необходимо да се източи останалата вода и да се продуха тръбопроводната система за висококачествена циркулация на водата в системата.

 1. Подмяна на пясъка във филтъра.

Проверете състоянието на силициевия пясък във филтъра. Качеството на механичното почистване пряко зависи от качеството на пясъка във филтърния резервоар.

 1. Стартиране на системата за филтриране.

Напълнете купата на басейна така, че нивото на водата да е в средата на скимера. Проверете дали предварителният филтър на помпата е напълнен с вода, включете помпата, така че водата да премине през филтъра няколко пъти.

 1. Пречистване на вода с продукти.

Само механичното почистване на филтъра не е достатъчно за чистотата и прозрачността на водата, необходимо е редовно да се извършват набор от мерки за дезинфекция на басейна.

Коригирайте нивото на pH на водата. Поддържайте водния баланс на 7,2-7,6 за оптимално представяне на дезинфектантите.

Ако водата има високо съдържание на метал, използвайте Metal-Control RX, преди да добавите дезинфектанти.

Провеждайте обеззаразяване.

Добавете необходимия брой таблетки за продължителна дезинфекция, водорасли и коагулиращи агенти.

Ако е необходимо, почистете образуваната утайка с водна прахосмукачка.

 1. Обратно промиване и филтриране.

За да завършите пускането на басейна, завъртете копчето на филтърния клапан в режим на обратно измиване, добавете необходимото количество вода и включете отново режима на филтриране за няколко цикъла.

 1. Начало на работа.

Ако имате оборудване за нагряване на вода, свържете го, водата ще се загрее по-бързо. Покрийте басейна със специален слънчев филм, за да избегнете загубата на топлина и изпаряване на влагата, както и специална форма на мехурчета върху филма акумулира слънчевата енергия и допълнително загрява водата.

Ако в процеса на пролетното пускане сте срещнали трудности, моля свържете се с нашата фирма baseini.eu, ние ще поемем тази работа.