Ако нямате достатъчно късмет да живеете в зона с топъл климат, където можете да плувате целогодишно, тогава ще трябва да затворите и зимувате басейна си извън сезона … но кога трябва да затворите басейна? За да се изясни тази статия е за хора с басейни, които изпитват леден зимен климат. В някои географски райони може да не е достатъчно топло, за да плувате през цялата година, но всъщност никога не става толкова студено и като такова няма риск от замръзване на водопроводните линии. На тези места можете да се измъкнете, като промените химическата поддръжка на вашия басейн като единствената стъпка към преминаването през зимния сезон. На места с минусови зимни температури трябва да се предприемат допълнителни превантивни мерки, за да се елиминира рискът от повреда на басейна от замръзване на водата.

Ако живеете в район, в който се наблюдават студени зимни температури, вече знаете, че трябва да затворите и зимувате басейна, но кога е оптималното време да затворите басейна си за годината? Има няколко различни точки, които трябва да имате предвид тук, свързани с това колко използвате басейна, колко сте готови да похарчите за отопление на басейна до температури, които могат да се плуват през по-хладните сезони, както и вида на системата за покритие на басейна, която използвате. Точното време за затваряне на басейна ще зависи от това кое от тях е приоритет за вас и колко сте готови да похарчите, за да поддържате басейна си работещ, след като времето стане по-студено.

basein-sofia-simeonovo-9

Температура на водата

Първият проблем с поддържането на отворен басейн по-късно през сезона на плуване е, че температурата на водата спада драстично. Когато през нощта ниските температури понякога са близо до замръзване, можете да очаквате относително стабилната температура на водата във вашия басейн да спадне. Въпреки че може да задържите 23 до 26 градуса Целзий през сезона на плуване, дори и без нагревател, след като пристигнат прохладните нощи около септември, ще откриете, че температурата на водата от близо 27 градуса се променя чак 15 градуса. Трябва или да сте запален плувец, или да сте на половина бяла мечка, ако обичате да плувате във вода, която е 15 градуса. За повечето собственици на басейни това би било изключено, особено когато самото време вече не е толкова горещо. Използването на нагревател за басейн звучи достатъчно лесно, за да се реши този проблем. Единствената грижа за това е разходите. Електрическите термопомпи и слънчевите нагреватели на покрива се използват предимно за подобряване на сезонните температури на плуване и след като започнат студените нощи, тези топлинни форми на басейна обикновено нямат мощност BTU, за да поддържат водата топла. Ако искате да плувате, когато времето е по-хладно, имате нужда от нагревател с природен газ или пропан. Ще работи за затопляне на водата в басейна всеки ден от годината, ако подадете достатъчно гориво в нея. За съжаление тези разходи могат да доведат до много високи много бързи нагрявания на големи количества вода до топла за плуване температура, когато околните дневни и нощни температури не са всичко, което благоприятства плуването. Поддържането на топла вода в басейна от изгаряне на газ лесно ще ви струва стотици левове на месец и в екстремни случаи може да бъде хиляди на месец.

95% от топлинната енергия в басейна се губи чрез радиация, конвекция и изпаряване през повърхността на водата в басейна. Използването на слънчево одеяло през нощта може да намали загубите на топлинна енергия до 95%. Ако искате да отоплявате басейна си през по-студените месеци, използването на слънчево одеяло всяка вечер е критично важно.

Падащи листа

Ако имате безкраен бюджет, с който да плащате за отопление на водата плюс предмишниците на Попай за гребене на листа всеки ден, тогава предполагам, че е възможно да поддържате басейна си отворен и работещ, докато има сериозен риск от замръзване на температурите. Това, което повечето собственици на басейни научават, е, че през есенния сезон басейните се превръщат в „алеята на гърба“ за всяко падащо листо във вашия квартал. Буквално ежедневно ще трябва да гребете, да вакуумирате и да проверявате химикали във вашия басейн поради огромния обем органични отпадъци, които попадат във водата от падащите листа. Ако живеете в нова зона за развитие без много стари дървета, това може да създаде само малко неудобство. Ако живеете в развита зона с много стари дървета, един ден можете да имате чиста вода, а на следващия дори да не виждате водата през одеялото от листа, което се е настанило във вашия басейн. За много собственици на басейни най-доброто време за затваряне е периодът, в който нощите стават по-студени, но преди есенните листа да започнат да падат от дърветата. Това ви дава възможно най-дългия плувен сезон, който позволява най-малко натоварване за поддържане на басейна.

Температури на замръзване

В основата на въпроса „кога трябва да затворите и зимувате басейна си“ е рискът от увреждане на басейна от замръзване на вода. Ако не беше тази опасност за басейна, изобщо нямаше да затворите басейна. Такъв е случаят в умерения климат, където басейните остават отворени и работят отзад, въпреки че действителният сезон на плуване е много по-кратък от този. Кое изглежда по-добре, вашият красив кристално чист басейн или гигантска черна торба за боклук със застояла вода, която стои отгоре? Ако имате възможност да оставите басейна си отворен целогодишно, тогава определено това е пътят. Ако обаче се справяте с постоянно нулеви зимни температури, тогава трябва да предприемете стъпки за защита и свеждане до минимум на щетите на вашия басейн от замръзване на вода. Ако времето ще бъде твърде студено твърде дълго, тогава трябва да източите басейна под най-ниския връщащ отвор (условно казано) и да издухате всички тръби в басейна. Освен че евакуирате и запушвате тръбите към и от басейна, вие също източвате и зимувате всеки компонент на филтриращото и санитарно оборудване. За повече информация можете да гледате тази подробна серия от много части за това как да зимувате басейн. Без да е останала вода в тръбите или оборудването на басейна, има минимален риск от повреда от замръзване. Покрийте басейна, за да бъде защитен и изолиран от отломки и изчакайте да пристигне по-топло време.