Разнообразието на басейни е голямо и включва множество различни типове, като изборът зависи от предпочитанията на собственика, наличното пространство, бюджета и предназначението на басейна. Някои от най-често изгражданите типове басейни включват:

  1. Открити басейни: Това са басейни, които са изложени на външни условия и се строят на открито. Те могат да бъдат с различни форми и размери и се изграждат често в задни дворове на частни домове или в обществени места като хотели и курорти.
  2. Вътрешни басейни: Тези басейни се изграждат вътре в сгради или помещения и са подходящи за употреба през цялата година. Те са често срещани в спортни комплекси, фитнес центрове, резиденции или хотели.
  3. Семейни/частни басейни: Изграждат се в дворовете на частни домове и са предназначени за лична употреба на семейството или собствениците. Тези басейни могат да бъдат от различни размери и форми, от най-малките до по-големите, съчетаващи и допълващи обстановката на двора.
  4. Обществени/комунални басейни: Те могат да бъдат част от жилищни комплекси, хотели, спортни или обществени центрове, достъпни за употреба от голяма група хора. Такива басейни са проектирани, за да отговарят на нуждите на различни потребители и обикновено имат различни секции за различни дейности – от плуване до забавления.
  5. Специализирани басейни: Това могат да бъдат басейни със солена вода, геотермални басейни, басейни за състезания, спа басейни, детски басейни с играчки и др. Те са проектирани за специфични цели и използвания.
  6. Басейни за отдих и релаксация: Те се изграждат с цел предлагане на спокойствие, релаксация и терапия. Често са с различни хидромасажни функции, водни фонтани, водни потоци и са интегрирани в спа и велнес центрове.

Тези са само някои от общите типове басейни, които се изграждат най-често, като всяка категория може да има различни вариации и модификации, които отговарят на конкретните изисквания на собствениците или на предназначението, за което са предназначени.