плувен-басейн (2)Изградили сте или закупили басейн – страхотно! Време е да помислите как да го използвате и какъв вид химия да използвате.

Трябва да включва: хлор, регулатор на рН, алгицид и флокулен. А също и тестер за измерване на нивото на рН.

Съществуват различни методи за дезинфекция на водата в басейна. Науката не стои на едно място и водата може да бъде пречистена от озонови генератори, активен кислород, ултравиолетова светлина, сребърни йони, бром, хлор.

Най-ефективният метод за пречистване на водата е хлорирането.

Водата е източникът на живот на Земята, но може да носи и различни инфекции. Ешерихия коли, различни кожни заболявания и гъбички се предават много лесно чрез вода. За да се осигури безопасност при къпане, хлорът се използва като дезинфектант.

Максимално допустимата концентрация на хлор в плувен басейн е 0,6 g / l, при тази концентрация водата става опасна за здравето. Нормата в частния плувен басейн е 0,1 – 0,2 g / l.

Хлорът може да се използва и в комбинация с други методи за дезинфекция на вода, поради което концентрацията на хлор може да бъде намалена.

Чрез използване на ултравиолетова светлина заедно с хлориране, хлорната стойност може да бъде намалена до 0,07 g / l, без да се нарушава безопасността на водата.

Чрез използване на ултравиолетова светлина, активен кислород и хлор заедно, стойността на хлора може да бъде намалена до 0,06 g / l. Хлорът е един от най-евтините и ефективни методи за дезинфекция на водата.

Флокуланти (коагуланти)

Използването на флокуланти (коагуланти) се използва на последния етап от почистването на басейна. След като нивото на PH се нормализира, довеждайки го до 7,0 – 7,2, хлорът се добавя до стойност 1 – 1,5 и водата се обработва с алгициди (биоциди).

За да разберете за химичните процеси в басейна е достатъчно – флокулант, който действа като лепяща лента. Основната част след химични реакции се отлага във филтъра и когато филтърът се промие обратно, се изхвърля в канализацията.

Водата обаче може да остане мътна, тъй като отломките са твърде малки, за да бъдат уловени от филтъра. Тук на помощ ни идва флокулант (коагулант), който слепва частиците, като по този начин помага на филтъра да ги задържи. Част от тежките частици падат на дъното на басейна, тази утайка трябва да се отстрани със специална прахосмукачка.

След преминаване на последния етап от пречистването на водата в басейна, водата ще стане кристална.