Ovalpool (13)

Мътната вода в басейна е неприятен и за съжаление много често срещан проблем, който трябва да бъде отстранен веднага. Мътността на водата може да се дължи на недостатъчни дезинфектанти или лоша циркулация, тоест помпата не функционира или водните филтри за басейни са запушени. Въздухът също може да навлезе в системата за циркулация на водата, а прекомерната й аерация също предизвиква мътност. Между другото, мътната вода се определя от специално устройство, наречено фотоелектричен колориметър. Проби от нечиста вода се вземат от басейна и полупрозрачни с това устройство, като се сравнява преминаването на светлина с чиста вода, замъглена с цилиати или каолин. Въз основа на заключението, експертите започват да премахват мътността, като използват един от методите за пречистване на водата в басейна. Обикновено те използват два основни метода – безреагиращ и реагент.

При прилагането на първия метод, мътната вода в басейна става забележимо по-лека, тя се филтрира с ниска скорост през гранулиран филтър. С реактивен метод с ниска скорост на филтрация, механичните суспензии, колоидите и микробиологичните замърсители, вредни за човешката кожа, се отстраняват от филтрите.

Коагулантът е химически реагент, който се използва за премахване на мътността. При метода на реагентите суспензиите, съдържащи се във водата, се превръщат в големи люспи, като падащ сняг, те се филтрират върху високоскоростни филтри. Но високоскоростната филтрация не е в състояние да пречисти калната вода. Следователно алуминият се използва като коагуланти, той се нарича бял алуминиев прах или алуминиев сулфат, той остава в малки количества в бистра вода. Като реагент се използват също съединения на желязо, например железен хлорид или сулфат.

Според хигиенните стандарти, алуминият се счита за токсикологично вредно вещество, както и арсен и олово.

Мътната вода в басейна се озарява пред очите ни благодарение на вредните реагенти алуминий и желязо. И все още не е известно какво вредно въздействие върху здравето на любителите на плуването – кална вода или съдържанието на остатъчен реагент в изяснена, чието съдържание трябва да се следи постоянно.

Бавните филтри са неудобни поради голямата им работна площ и необходимостта да имат резерв за времето, когато се подготвя основният филтър, освен това, те почистват обема на водата на ден 50 пъти по-малко от високоскоростните. Но основното им предимство е, че няма нужда от реагенти по време на филтрация и пречистване от замърсяване.

Мътната вода е идеално почистена от бавни филтри, така че те успешно се използват за пречистване на водата на басейните. Първо, водата идва от източника до пречиствателните станции, където според технологичната схема се изяснява чрез въвеждане на коагулационен разтвор – това вещество ускорява процеса на утаяване. След това протича процесът на химическа реакция на соли на твърдост с коагулант във вода и в резултат се образуват люспи. От реакционната камера водата влиза в утайката, където се утаяват утайки и люспи, след това се филтрира, дезинфекцира и вече в чистата си форма влиза в резервоара. Процесът на избистряне завършва с етап на филтрация през кварцов пясък с натрошен антрацит.

Водата съдържа суспензии с различни размери, вариращи от груби механични частици, които се утаяват на дъното доста бързо, и най-малките частици, които практически не се утаяват – това са фино разделени колоидни частици. Те имат отрицателен електрически заряд, отблъсквайки се един от друг, не образуват големи частици и не се утаяват. Но ако във водата се въведе алуминиев или железен хидроксид, който има положителен заряд, тогава отрицателният заряд на колоидите се неутрализира и те се улавят от люспите на коагулата и се утаяват. Съответно калната вода в басейна става много по-лека. Но в басейна остават вредни реагенти – желязо и алуминиев хидроксид, те изсушават кожата и дразнят лигавицата на очите.

Мътната вода в басейна също е проблем, не плувайте в такава вода, въздържайте се и дори по-добре попитайте как ще провеждат пречистване на водата. Попитайте също как се дезинфекцира и кои дезинфектанти се прилагат.