folio-za-basein-sinioСигурно средство за довършване на стените на басейна е PVC фолио, което е еднакво ефективно комбинирано с метал, камък, бетон или плочки.

Предимства на използването на PVC фолио

Полимерното фолио използвано за басейни е здраво и издръжливо, устойчиво на микроорганизми и водорасли и отблъсква мръсотията. Може лесно да се чисти – с всеки домашен препарат. Облицовката на басейна с фолио може да има различна цветова палитра и да бъде придружена от различни шарки, което я прави естетически изгодна. Процесът на облицоване на купата на басейна с PVC фолио е много бърз. В същото време може да осигури пълна херметичност на купата, дори ако в нея се появят пукнатини. За разлика от мозайките и плочките, не се изисква допълнителна хидроизолация за PVC фолио.

Технология за облицовка на фолиото

Облицовката на басейна с фолио се състои от няколко етапа, всеки от които има свои собствени нюанси.

Подготвителни моменти

Завършване на купата на басейна с PVC фолио

Монтаж на фланцови връзки. Вградените части и фланците трябва да бъдат здраво свързани. За да се избегне корозия, се използват неръждаеми или пластмасови фланци, допълнени с устойчиви на хлор гумени уплътнения.

Подготовка на повърхността на купата. Фолиото може да се монтира само върху равна и здрава повърхност. Грапавостта на дъното и стените на басейна не трябва да надвишава 2 mm, за което се подлагат на шлайфане, шпакловка или друго изравняване, основното е, че якостта на сцепление с бетона е висока.

Ако старата плочка се държи здраво, тогава филмът може да се монтира директно върху нея. В противен случай старата плочка ще трябва да бъде демонтирана и повърхността да е изравнена.

Стените на купата също трябва да са здрави, тъй като те ще бъдат основната опора за подреденото фолио.

Монтаж на облицовка

Облицовката трябва да бъде направена от нетъкан материал, който ще предпази покритието от абразия срещу бетонните стени на купата на басейна. Тази облицовка се притиска към стените със закрепващи ленти, към които впоследствие ще бъде залепено фолиото. В долната част фолиото е положено свободно, но така, че да няма застъпване на листовете му и образуване на гънки. Понякога се залепва с еластично лепило. За да не се припокрива облицовката с фланеца, в нея се правят дупки с необходимия размер.

Заваряване на филм

За осигуряване на плътност и по-естетичен външен вид е важно стриктното спазване на технологията на заваряване, като се грижи за чистотата на заваряваните повърхности. По пътя на заваряване ръбовете на листовете трябва да се „захванат“ след определен интервал чрез кратко нагряване с компресия – така материалът няма да се движи произволно и да образува гънки.

След като филмът на басейна е окончателно заварен, шевовете се обработват с уплътнител за допълнително уплътняване.

Пълнене на басейн

Първото пълнене на басейна е най-добре с топла (40 градуса) вода. Първоначално се налива слой вода „дълбока до коляното“, така че вертикалните ленти на филма да се разтягат. След това се монтират свързващите фланци от вградените части и едва тогава басейнът може да бъде напълно напълнен.