ozgrajdane-na-basein-sofia-simeonovoИзборът от всякакви приспособления и принадлежности за плуване, джакузи са наистина впечатляващи за всеки басейн. На първо място, това включва филтриращи инсталации, химически средства за водата, множество модели помпи, отоплителна техника, стълби и парапети, всякакви развлекателни инсталации и атракции и др.

Филтри и филтриращи системи

Известно е, че водата в басейна трябва да се почиства редовно. За ефективно пречистване на водата в плувните басейни днес се използват два основни типа филтри – пясъчни филтри и патронни системи. Използването на пясъчни филтърни модули може да се нарече още – класически метод за пречистване на водата, а самият пясъчен филтър е специална структура, пълна с кварцов пясък. Експертите препоръчват използването на еднослойни и многослойни пясъчни филтриращи системи за филтриране на водата, тъй като те са в състояние бързо и ефективно да отстранят най-малките примеси.

Що се отнася до патронните филтри за пречистване на водата, те работят на малко по-различен принцип – в този случай отломките, както и всички чужди и нежелани примеси, просто се утаяват на дъното на патрона. Въпреки това, филтърните патрони имат много по-привлекателна цена и осигуряват подходящо ниво на почистване, те филтрират много по-дълго от пясъчните инсталации.

Помпи за плувен басейн

Помпата може да се нарече наистина незаменимо устройство за всеки плувен басейн. Основната функция, която изпълнява, е да поддържа оптимален водообмен в системите за филтриране на водата. Най-често помпите с филтри са по-мощни и поради това могат да се използват не само в лятната вила или селската къща, но и в обществени басейни.

Химия на водата

Пречистването на водата играе ключова роля за всеки басейн. За целта специалисти препоръчват използването на цяла серия от химикали, които в съчетание с филтри, могат да гарантират ефективно и надеждно пречистване както на самата вода, така и на стените, и на дъното на купата. Правилно подбраните препарати ще помогнат веднъж завинаги да се отървете от образуването на мухъл и плесен по стените на басейна, разпространението на неприятна миризма, „цъфтежа“ във водата.

Има цял арсенал от помощни средства за грижа на водата: препарати за регулиране нивото на pH на водата, хлорсъдържащи и безхлорни (биоцидни) състави за дезинфекция, химикали за отстраняване на минерални отлагания и омекотяване на вода, хлор стабилизатори и др. и др.

Нагреватели на водата

Друг важен вид оборудване за плувните басейни е – подгряване на водата. Препоръчително е използването на прости, но в същото време изключително надеждни топлообменници или проточни електрически нагреватели. Различните модели топлообменници имат подобен принцип на действие – в този случай топлинната енергия от охлаждащата течност (най-често обикновената топла вода играе тази роля) се прехвърля през специални циркулационни канали към по-студената вода на самия басейн и я загрява.

Проточните електрически нагреватели осигуряват бързо и ефективно загряване на водата, според зададения от оператора температурен режим. Основното изискване за такива системи е надеждна защита срещу корозия, в резултат на което електрическите нагреватели са изработени от неръждаема стомана или титан (за басейни с високо ниво на хлориране на водата).

Други видове оборудване

Особено внимание трябва да се обърне на специалните средства за защита на басейна – за тази цел обикновено се използват специални покрития, които предпазват дъното и стените на купата от евентуални повреди, но и ви спестяват ненужно безпокойство за деца и домашни любимци.

Специална подводна прахосмукачка, способна да осигури най-удобната и ефективна грижа за повърхността на купата, дори и на най-недостъпните места.

За лесно и безопасно спускане във водата се използват надеждни и стабилни стълби и парапети, а скокове, водни пързалки и други атракции ще осигурят незабравимо плуване.