Основните компоненти на ефективното пречистване на водата в басейните са:

  • Филтрация и циркулация на водата (физическа обработка на водата);
  • Обработка със специални средства, химия за басейни (химическа обработка на водата).
  • Методите за химическа и физическа обработка на водата са еднакво важни за осигуряване на добро качество на водата и взаимно се допълват.

Самото филтриране и циркулация не е достатъчно, за да предотврати развитието на микроорганизми в него. Вирусите, гъбичките и бактериите умират само когато се третират с дезинфекциращи химикали (съдържащи хлор или съдържащи кислород агенти), растежът на водорасли, а коагуланти помагат за премахване на мътността и филтрират най-малките частици, които са среда за растеж и развитие на микроорганизмите.

По този начин е невъзможно да се откаже използването на химия и редовна поддръжка.

Химическата обработка на водата на басейна включва четири етапа:

  • Регулиране на стойността на нивото на водородния индекс Ph (понижаване или увеличаване на нивото на Ph до 7,2 – 7,4);
  • Дезинфекция на водата;
  • Предотвратяване на растежа, унищожаване на водораслите;
  • Елиминиране на мътността (коагулация).

Хлорна дезинфекция

Основната задача по време на поддръжката е да се гарантира, че водата е не само прозрачна, но и безупречно хигиенична. За съжаление, дори при редовна поддръжка на басейна (дори затворен), различни видове замърсяване, включително патогенни микроорганизми, неизбежно се получават от околната среда и с плувците. Ето защо е необходимо редовно да дезинфекцирате вода.

Дезинфекцията с химия на основата на хлор е най-широко разпространена поради високата си ефективност и рентабилност. В допълнение, по време на хлорирането водата придобива бактерицидни свойства, тъй като хлорът е в състояние да се задържа дълго време.

Обработката на водата с хлорсъдържащи средства по време на поддръжката се извършва в такива дози, че след пълното унищожаване на бактерии и органични вещества във всички водни зони на басейна постоянно се регистрира излишък от хлор. Това гарантира продължителността на действието на хлора не само при нормални работни условия, но и рязко увеличаване на замърсяването (влошаване на метеорологичните условия, увеличаване на броя на плувците).

Съдържанието на свободен остатъчен хлор се препоръчва да се измерва ежедневно. Ако тестерът показа стойност от 0,5 mg / l, тогава е време да се проведе процедурата за хлориране с препарати Доранг – течен хлор.

Практиката на работа и поддръжка на басейна показва, че съществува риск микроорганизмите да свикнат с минималната допустима концентрация на остатъчен хлор. Образуваните стабилни форми трябва да се унищожават чрез периодично използване на шоково хлориране (третиране с високи дози хлор).

Ако по време на къпане усетите силна миризма на белина, дразнене на очите и кожата, това най-често показва липса на дезинфектант, а не предозиране. В този случай вместо бързото и пълно окисляване на органичните вещества с хлор се получава само частичното им окисляване с образуването на голямо количество хлорамини, които причиняват дразнене на кожата и появата на характерна неприятна миризма. Концентрацията на свързания хлор може да бъде определена чрез извършване на съответните химични анализи. За пълно окисляване на хлорамините е необходимо вечер да се извърши шоково хлориране.