ozonirane-na-baseinaВ съвременния свят пречистването на водата се състои от няколко етапа на пречистване от вредни елементи, които могат да навредят на човешкото тяло. Използването на калиев перманганат и хлор се счита за остарял метод за пречистване. Вече има друг метод, който ги замени преди повече от век, той се нарича озониране.

Когато се използват хлор и калиев перманганат, остатъчните елементи все още остават във водата.

Когато се използва методът на озониране на водата, е напълно пречистена, става по-чиста, без примеси, а също и прозрачна.

Озониране – идва е от думата „озон“. Това е химичен елемент в периодичната таблица. Състои се от форма на кислород, която е в активно действие. Ето защо при използването на този елемент водата се пречиства от всички метали, токсини, вредни бактерии.

За безвредно почистване, подходящо за човешка употреба, се използва само методът на озониране на водата. Това е удобно, тъй като процесът не отнема значително време и не изисква допълнителни химикали. Когато водата за пиене е озонирана, не само вредните бактерии умират в течността, но и се поддържа киселинно-алкалният баланс.

Методът е абсолютно безопасен за човешкото здраве и не вреди на околната среда.

Необработената вода е съвкупност от бактерии, метали, примеси. При контакт с озон възниква реакция на химическо окисление и всички тези шлаки, вредни за човешкото здраве, се елиминират.

Обикновено този метод се използва при обработката на течност, която се извлича от подземни и външни източници, за по-нататъшно използване от хората. Всички големи фабрики за производство и опаковане на вода използват само този метод. Благодарение на него водата става кристално чиста и прозрачна. Без неприятни вкусове или миризми.

Озонирането на водата се извършва на няколко етапа:

Първото нещо е окисляването на примеси, както и елементи, които съдържат желязо. Това е последвано от дезинфекция и елиминиране на бактерии.

Вторият етап е почистване от утайки и остатъци от окисляване.

Крайната точка е пречистването на получената вода с помощта на филтър на основата на активен въглен.

Избор на озонатор за вода в басейна

По време на изграждането на басейна е необходимо предварително да се предвиди инсталирането на устройство за озониране на водата.

Когато купувате озонатор, трябва да обърнете внимание на:

Производителност. Влияе върху ефективността на работата.

Мощност. Има енергоспестяващи модели.

Температура на околната среда. На улицата устройството ще трябва да бъде демонтирано през зимата.

Двустепенна инсталация. Разполага с ултравиолетова лампа, йонизатор и хлорен генератор, което удължава ефекта на озониране и намалява разходите.

След обработка на водата:

  • Прозрачна;
  • Син оттенък;
  • Без мирис;
  • Не дразни кожата и очите;
  • С постоянно pH.

Ползите от озонираната вода

Пречистването на водата чрез озониране отнема малко време. Окисляването на метали в течността убива вредните бактерии и микроби. Само няколко секунди от провеждането на процедурата и случаят може да се счита за успешен. Следователно този метод може да се използва за пречистване на водата директно от чешмата.