basein-bojichen-ruse-4Вероятно всички си спомнят когато нашите майки ни казваха: „Не пийте вода от басейна, иначе …“, но повечето посетители на басейна вероятно не се замислят колко много грижи се полагат за водата, за да бъде чиста и балансирана.

Първо, хората свързват дезинфекцията на басейна с хлора поради неговата „миризма“. Тази миризма всъщност идва от летливите хлорамини, продукти на разпадане, с прости думи, басейн с нормално съдържание на хлор няма да мирише. Миризмата на хлор е предупреждение, че трябва да бъде измерена концентрацията на хлор. Най-често за това се използват таблетки или гранули с хлорна смес. За продължителна дезинфекция и поддържане на чистотата се използват бавно разтварящи се таблетки, така наречените дългосрочни или дългодействащи.

На второ място, цветът на водата в басейна може да Ви впечатли. Позеленяването на водата, хлъзгавите страни са свързани с образуването на водорасли и плесени. Някои микроорганизми свикват с действието на дългосрочния хлор и образуват свои колонии. За борба с това явление се използва средство против водорасли или алгицид. Алгицид се добавя веднъж седмично съгласно препоръките на производителя от етикета.

Често се случва водата в басейна да е чиста, но някаква суспензия, да развали всичко. За решаването на този проблем има и средство – флокулант или коагулант, действието му се основава на факта, че тези малки частици се свързват в по-големи, така наречени „люспи“, така че да се утаят върху филтъра.

Какво е нивото на рН?

Защо трябва да го наблюдавате и контролирате?

Ако рН на водата в басейна е високо, първо, водата не се дезинфекцира, дезинфектантът не работи, т.е. хлорната таблетка е в скимера, разтваря се, но няма дезинфекция, водата може да стане мътна, да промени цвета си, всичко това причинява дискомфорт и се появява на кожата, сърбеж, зачервяване на лигавицата. Образуването на варовикови и минерални отлагания, бели отлагания по стените на басейна е също причина за високото ниво на рН. Високата стойност на рН блокира водна молекула, необходимо е да се използва препарат PH минус, за да се намали стойността на рН и да се нормализира дезинфекцията.

Ако рН е ниско, това води до корозия на оборудването, а също и до недостатъчна дезинфекция. В този случай трябва да използвате лекарството pH плюс.

Необходимите химикали за басейна – от бавно разтварящи се хлорни таблетки, таблетки със сложно действие за басейна 3в1, 4в1 и 5в1, течен хлор, хлорни ударни таблетки и гранули, алгицид (агент от водорасли), флокуланти , коагуланти, RN минус течен и гранулиран препарат, RN plus и много други.

Ние от baseini.eu правим профилактика, включваща третиране с препарати, почистване с робот и профилактика на филтрите.