kompoziten-baseinПовечето хора, които имат летни вили смятат басейна за монументална и фундаментална дългосрочна конструкция, чието изграждане изисква много време и пространство.

Каква е сложността на стационарния басейн? Той не е преносим или да се мести. Изкопава се ямата, изгражда се басейна, монтира се оборудването за басейна. Това означава, че ще трябва предварително на направите план за неговото изграждане.

Сгъваемият басейн е мобилен. Той може да се премести в всеки един момент. За да се сглоби басейна, а след това да се разглоби, не са необходими нито професионални умения, нито инструменти. Заваряване, лепило и така нататък са напълно ненужни. Достатъчно е внимателно да прочетете инструкциите и да ги следвате. Части от сгъваем басейн, като правило, се свързват с помощта на специални канали. Това е идеално за хора, които обичат промяната.

За всеки вкус ли е?

Сезонните сгъваеми басейни, изработени от неустойчиви на замръзване материали (обикновено пластмаса), се демонтират и поставят на топло място с настъпването на първата слана. Басейнът ще остане там до следващото лято.

Басейни, изработени от устойчиви на замръзване материали, зимуват спокойно на открито. Най-често такива басейни са изработени от поцинкована стомана с многослойно защитно покритие. Използват се дуралуминиеви сплави, устойчиви на замръзване специален PVC и дори дърво или шперплат с устойчиво водоустойчиво импрегниране. А вътре във всеки сглобяем басейн има задължителна „купа“ от PVC фолио.

Вътрешната облицовка от PVC фолио е това, което обединява почти всички модели сгъваеми басейни на всички производители. Това придава на конструкцията механична твърдост така, че овалните модели се правят без странични опори. Дървените модели се препоръчват за райони с неравности. Басейните от PVC са много леки, сглобяването им отнема не повече от половин час.

Монтажът на басейна е деликатен въпрос

Можете просто да монтирате малък плитък басейн на равна площ. За по-голям басейн почвата ще трябва да бъде уплътнена. Най-големите и дълбоки сглобяеми басейни може да изискват бетонна замазка. Но не винаги.

Сгъваемите басейни се предлагат в различни форми: кръг, овал, правоъгълник, осмица… Диаметрите на кръглите басейни обикновено са от 2,4 m до 7,32 m, максималните размери на овалните басейни са до 20 mx 10 m, дълбочината варира от 90 см до 2 м.

Основното нещо е комплект оборудване за басейна

Закупен басейн. Оборудване за басейна: помпа, филтър, комплект маркучи и фитинги за свързване на филтър към басейн, дюзи за връщане на вода, дъно дренаж, скимер (събира мръсотия от водната повърхност), стълба, предпазен сенник, химикали за басейн (реагенти за дезинфекция на вода). Това е задължително. Не можете без тях.

Те не са основни елементи, но за да ви е комфортно, са необходими за басейна: система за нагряване на вода, парапети, подводна прахосмукачка, регулатор на нивото на водата, автоматична система за контрол на качеството на водата, оборудване за добавяне на реагенти, които дезинфекцират водата.

Ако в семейството има малки деца, трябва да помислите за тяхната безопасност. Надземният басейн със сваляща се стълба не може да бъде достигната от детето. Но е лесно да попаднеш в него. Трябва защита със специални капаци. Басейнът е затворен – и няма плуване без надзор.