Подводното осветление на басейна е може би не само декоративен елемент, но и чисто приложен елемент в инженерните конструкции.

Нека изброим полезните функции на подводното осветление на басейна:

Осветяването на водата в басейна прави видимо дори най-малкото замърсяване в басейна

  • Плуването в басейн с водно осветление е по-удобно и приятно;
  • Басейн, оборудван с подводно осветление, има по-атрактивен изглед в сравнение с басейни без подводно осветление;
  • Къпещите виждат къде например се гмуркат или влизат във водата;
  • Тези басейни са по-безопасни.

Осветлението на басейна или подводното осветление е много често срещан елемент. Осветлението на басейна е не само разнообразно по форма или мощност на лампите, но напоследък LED осветлението за басейни стават все по-популярни. Подобно на конвенционалните, наземните LED лампи имат по-дълъг експлоатационен живот в сравнение с халогенните лампи, по-ниска консумация на енергия със същите технически характеристики, а може би най-важното нещо са различните цветове и използване на специални модулатори на приемници. В зависимост от желанията, по-сложните приемници позволяват да се програмира не само яркост, цвят и цветова програма, но например да се синхронизира осветлението с музика.

basein-simeonovo

Естествено, за безопасността на плуващите, всички лампи за басейн са проектирани за напрежение от 12 волта, което е напълно безопасно, дори ако попадне вода върху електрическите елементи на лампите, но все пак, без изключение, всички лампи трябва да бъдат заземени . Естествено, свързването на лампите за басейна се осъществява чрез понижаващи трансформатори 220v до 12v, които са специално произведени за такива нужди.

Какво подводно осветление се използва:

LED подводното осветление принадлежи към новото поколение осветително оборудване за басейни. То позволява да се създадат уникални светлинни ефекти, като значително разширява възможностите на декоративното осветление.

LED осветлението на басейна има редица предимства пред стандартните с нажежаема жичка:

  • висока яркост на светлината;
  • наситени цветове;
  • минимална консумация на енергия;
  • малки размери;
  • дълъг експлоатационен живот;
  • способност за работа без потапяне във вода.

Лампите с нажежаема жичка са предназначени за подводен монтаж. Осветлението на басейна от този тип е монтирано в стената на резервоара на 400-700 мм под нивото на водата. Препоръчително е да се инсталират подводни светлини от страната на зоната за отдих на басейна. По правило осветлението на басейна се извършва с размер на един фенер на три метра от дължината на резервоара.

Съвети при проектиране на подводно осветление

Разгледайте основните свойства на светлината (отражение, пречупване, интерференция, дифракция), както и ефекта върху осветяването на водата, през която ще прониква. Благодарение на това може да постигнете неочаквани дизайнерски решения.

Степента на херметичност на LED устройствата трябва да бъде най-малко IP 68.

Меко осветление. Лампите трябва да бъдат монтирани така, че светлината от тях да не дразни очите.

Подмяната на подводните Led-лампи се извършва при източване на необходимото количество вода.