Помпа с или без предфилтър?

Ако помпата в басейна е необходима за циркулация на водата и за система за филтриране, помпата трябва да бъде оборудвана с предварителен филтър. Защо?

Водата влиза в системата за пречистване и филтриране на водата от повърхността на басейна, през скимер или през преливник, тази вода може да съдържа отломки под формата на листа, насекоми, плодове от овощни дървета и др. по този начин помпата е защитена. Големите замърсявания могат или да унищожат работното колело, или да затруднят завъртането или блокирането му, което впоследствие ще доведе до повреда на помпата и скъпи ремонти.

Помпите без предварителен филтър се използват за развлекателни и декоративни елементи на басейна като фонтани, гейзери и други водни атракции. Приемът на вода за такива помпи се осъществява чрез всмукателни дюзи, с малка клетка в горните капаци, която предпазва помпата от проникването на големи чужди предмети в системата.

Капацитет на помпата

Можете да изчислите необходимата производителност на помпата по формулата: общият обем на басейна  разделен на 4. 4 е броят часове, през които цялата вода в купата на басейна трябва да се филтрира според стандартите. Изчисляването на производителността на помпите на системата за пречистване на водата в обществени басейни се извършва на етапа на разработване на проектна документация в съответствие с предназначението на резервоара и действащите стандарти за този тип басейни.

Ако изберете помпа за циркулация на водата в басейна отделно от филтъра, тогава капацитетът на помпата не трябва да надвишава капацитета на филтъра. В случай, че производителността на помпата е по-висока от капацитета на филтъра, това ще доведе до влошаване степента на филтрация на водата и повишено налягане вътре във филтърния резервоар, което ще се отрази негативно на експлоатационния й живот и работата на помпата.

Енергийна ефективност

Енергийната ефективност на помпата и консумацията на енергия са важни параметри при избора на устройство. Обърнете внимание при избора на помпа за басейн –  тъй като оборудването работи 10-20 часа на ден.

Материал на тялото на помпата

Материалът на тялото на помпата влияе върху неговата износоустойчивост. Всички производители ги правят от устойчиви на топлина материали с антикорозионни свойства.

Хидравличната част на работното колело на помпата могат да бъдат изработени от различни материали: пластмаса, чугун, месинг … Блокът на двигателя може да бъде изработен от различна стомана. Маслените уплътнения също са изработени от въглеродна керамика. Работното колело може да има месингова вложка. Всички тези подробности определят предназначението на помпата и дълготрайността на нейната работа. Обърнете внимание на тези параметри, когато избирате устройство.