Прахосмукачка за басейн. Много хора мечтаят за собствен басейн, където може да се освежите в горещ летен ден, да се отпуснете след работни дни и да прекарате време. Но не всеки разбира напълно какви допълнителни проблеми са свързани с поддържането на резервоара и поддържането на чистотата на водата. В допълнение към висококачествената система за филтриране и пречистване на водата, прахосмукачката за басейн става задължителна част.

Защо е необходимо, какви функции може да изпълнява устройството и върху какво да се съсредоточите при избора – е описано по-долу.

За какво служи прахосмукачката за басейн?

Замърсяването на купата на басейна е неизбежно явление. Вятърът носи прах, малки отпадъци, листа, насекоми, които могат да се натрупат на повърхността на водата или да се утаят на дъното. Къпещите се хора също причиняват замърсяване, оставяйки косми, козметични остатъци и люспи по кожата във водата. Най-важните задачи, с които подводната прахосмукачка може да помогне, са поддържането на привлекателен външен вид на повърхностите, предотвратяването на растежа на водорасли и поддържането на необходимото ниво на хигиена.

Събирайки отломки и неприятна плака от стените и дъното, прахосмукачката изпълнява и друга важна роля за басейна – осигурява допълнителна циркулация на водата. Това служи като отлична превенция на цъфтежа и появата на зелена суспензия във водата, както и по повърхностите на купата, тъй като най-малките частици водорасли се унищожават при преминаване през филтъра и растежът им значително се забавя.

Редовното вакуумиране на малък басейн ще позволи по-малко смени на водата в него, а в голям басейн ще удължи живота на филтрите. Това значително спестява време и усилия, изразходвани за грижи, позволява по-ефективно използване на водните ресурси, чиято цена непрекъснато расте.

Принцип на действие

Прахосмукачката на басейна има ясни принципи на работа, в зависимост от това дали устройството е оборудвано с електрическа помпа или не.

Моделите, оборудвани с бутална помпа, се задвижват от усилията на човешките ръце. Устройството е напълно автономно, не изисква свързване към електрическата мрежа, но изисква добра физическа подготовка. Това е дълъг прът, оборудван с маркуч за изпомпване на вода, четка и торба за събиране на отпадъци. Чрез задвижване на буталото, човек четка по дъното, в резултат на което водата преминава през торбата, където се утаява мръсотия.

В прахосмукачка за басейн, оборудвана с двигател, водата се почиства по подобен начин, но вече не са необходими човешки усилия. Циркулацията на водата възниква поради работата на помпата. В същото време боклукът може да се събира както в специален колектор, фиксиран върху тялото, така и да се изпраща към филтриращата система на басейна.

Как да изберем прахосмукачка за басейн

Изборът на модели на пазара може да обърка потенциалния купувач. Ще бъде по-лесно да вземете решение, ако разберете точно от каква функционалност се нуждае устройството.

В идеалния случай прахосмукачката трябва да може да почиства всички повърхности – дъно, стени, стъпала, декоративни первази, да достига до всяка страна на купата, да е лесна за работа и използване.