baseini-shkorpilovci-8Имате ли басейн? От време на време, могат да се случат различни неприятности, които действат неприятно на настроението на гостите и клиентите.

Силна миризма на хлор в басейна

Заради силната миризма на хлор – пречи на очите и се появяват раздразнения по кожата. Тези интензивни изпарения са свързани с факта, че нивото на рН във водата рязко се понижава или повишава. Водата е прекалено наситена с хлорамини. Свободният хлор реагира с органични и амонячни съединения.

Решение:

Шоково хлорирайте и филтрирайте басейна.

Измерете и коригирайте pH чрез добавяне на хапче за повишаване или понижаване на pH.

Не може да се регулира pH

Най-често това се дължи на повишената алкалност на водата.

Решение:

Необходимо е да се добавят специални препарати и филтриране. След това, използвайки вещества, които увеличават или намаляват концентрацията на алкали, ще бъде лесно да се измери и коригира тяхното съдържание.

Активно изпаряване на свободния хлор

Причините може да са няколко: висока интензивност на използване на басейна, високо (ниско) ниво на pH, твърде топла вода или в нея няма стабилизатор.

Решение:

Извършете шоково хлориране и филтриране на водата.

Измерете и коригирайте pH с реагенти, които го повишават или понижават.

Ако е необходимо, увеличете обема на дългодействащия хлор, който използвате, за да поддържате водата в добро състояние.

Проверете съдържанието на стабилизиращия компонент и, ако е необходимо, добавете необходимата липсваща доза.

Следи от корозия по металните части на басейна

Основната причина е спад в нивото на pH.

Решение:

Добавете към водата компонент, повишаващ pH. След това го филтрирайте и измерете и коригирайте с подходящите вещества.

Отлагане на калциеви соли

Отлагания по стените и дъното на калциевия резервоар могат да се появят поради високи нива на pH, високо алкално съдържание или прекомерна твърдост на водата.

Решение:

В първия случай вашите действия са да измерите pH и да регулирате нивото му.

Във втория случай към водата се добавят реагенти, които намаляват алкалността и се филтрират. След подходящи измервания водният състав се регулира.

Ако водата е твърде твърда, трябва да измерите този индикатор. За да направите това, отстранете част от водата и я разредете с прясна омекотена вода. След това е необходимо да се извърши целият набор от мерки, извършени при първоначалното пълнене на басейна.

Мътна вода в басейна

Водата става мътна поради прекомерно хлориране и високо pH или предозиране на реагенти против водорасли. Може да се дължи и на претоварване на хлорния стабилизатор или на многократно шоково хлориране, причинено от некачествения състав на изходната вода.

Решение:

Регулирайте pH, като го въведете в диапазона от 6,8-7,0. Филтрирайте водата (време на процедурата 10-12 часа). Изплакнете филтрите. След това трябва да измерите концентрацията на активен хлор и след това да доведете pH до необходимите стандарти.

Ако водата е прекомерно хлорирана, тя трябва да се източи до половината и да се добави омекотена вода с целия набор от мерки, необходими за пълното напълване на басейна.

Ако количеството на стабилизатора (циануровата киселина) е надвишено, е необходимо 80% подновяване на водата плюс цялата процедура, предписана при първоначалното пълнене на басейна.