филтърно помещениеАбсолютно всеки басейн трябва да има система за филтриране. В повечето случаи пясъчните филтри се използват за механично пречистване на водата в басейна от примеси. Те представляват помпа и съд с пясък. Водата от басейна се изпомпва през филтърния блок с пясък, като по този начин се пречиства. Филтриращият блок винаги се избира въз основа на няколко индикатора – обема на водата в басейна, местоположението на басейна, предназначението на басейна и т.н.

Басейните са разделени на два вида, според системата за филтриране – скимер и преливник.

Системата за филтриране на скимера се използва най-често в малки частни басейни. Скимерните басейни са най-простите и най-евтините за изграждане. Скимерът е устройство за вземане на вода за филтриране от купата на басейна. Скимерът се вгражда главно отстрани на басейна. В скимерните басейни нивото на водата е средно 15 см под горната част на басейна и скимерът е монтиран по такъв начин, че нивото на водата да съвпада със средата на прозореца на скимера. С помощта на скимер всички замърсители, които влизат и плуват по повърхността на басейна, се засмукват в скимера и по този начин се филтрират.

След като водата в басейна, преминала през филтърната цев с пясък, пречистена, тя се връща обратно в басейна с помощта на дюзи. Връщащите дюзи се монтират отстрани на басейна на средно разстояние от около 45 см от върха на басейна. Препоръчително е да поставите дюзите и скимера един срещу друг. Така се образува поток от дюзите към скимера и в резултат на това водното огледало винаги остава чисто.

Системата за филтриране на водата в преливния басейн се използва основно в по-големи басейни. Системата за филтриране на преливник се счита за по-ефективна, но в същото време по-скъпа за изпълнение. По периметъра на басейна, главно от всички страни, е монтирана така наречената преливна тава с решетка за преливане. Дюзи за връщане на филтрирана вода са разположени на дъното на басейна. Извън купата на басейна има т. нар. компенсационен (прелив) капацитет, който по обем е основно равен на около 7-10% от обема на купата на басейна. Филтриращият елемент е предимно пясъчен филтър. С помощта на филтрираща помпа водата се взема от преливния резервоар, прекарва се през филтърната цев с пясък и се подава в басейна през връщащите дюзи.

И в двата вида басейни се филтрира само горният слой на водния стълб. Всички замърсители в басейна с течение на времето или изплуват на повърхността или се всмукват за филтриране, или се утаяват на дъното на басейна.

За събирането на тази утайка се използват така наречените прахосмукачки за басейни. Те са два вида – ръчни и роботизирани. Ръчната прахосмукачка е телескопичен прът, в края на който има четка с прикрепен маркуч, чийто край е свързан или към скимер, или към специален адаптер за прахосмукачка. При използване на ръчна прахосмукачка водата от дъното на басейна, заедно с всички примеси, се засмуква от помпата, филтрира се и се почиства, връща се обратно в басейна.

Прахосмукачките роботи за басейн са автономни устройства с програмно управление. Роботизираната прахосмукачка трябва само да се спусне в басейна и да се включи – и тя самостоятелно, с помощта на предварително избрана програма, ще почисти дъното и стените на басейна. Корпусът на прахосмукачката робота за басейн има специална торбичка за мръсотия, която трябва да се почиства периодично.