mrusen-baseinЗелените и водораслите често се образуват дори и при редовно почистване. Рискът от появата им се увеличава особено, ако купата е на пряка слънчева светлина през по-голямата част от деня. Доста лесно е да ги откриете по характерния филм, който се появява по стените и дъното. За ефективен контрол се използва специална химия за басейна от групата на алгицидите на базата на амониеви соли в течна или твърда форма. Средствата не са токсични и следователно не са опасни за здравето.

Алгицидите се делят на антибиотици, биоциди, окислители, специфични и зеолити. Те засягат самите растения, нарушават фотосинтезата, унищожават спорите. Обработката се извършва при първите признаци на поява, без да се превръща басейна в „блато“. Ако водораслите победят, се прилага ударна доза, чийто размер се изчислява въз основа на обема на купата и препоръките на производителя. За превенция пригответе дежурната концентрация, посочена на опаковката.

Повечето профилактични продукти за басейн всъщност са с еднакъв състав, но се различават по процентното съдържание на активната съставка. Когато избирате лекарство, обърнете внимание на съвместимостта с хлор.

Ph в басейна

Чистотата на водата е не само отсъствието на външни органични и неорганични частици. Трябва да е Ph-неутрален. Ако киселинността се повиши, това може да доведе до образуване на ръжда по металните кантове и стъпала. Кожата се дразни с характерно зачервяване.

При излугване във вода се появява бяла суспензия. По време на обработката хлорът не реагира напълно. Това означава, че химическият препарат ще бъде безполезен в борбата със замърсяването. Освен това се появява кожно дразнене.

Превантивното коригиране на състоянието трябва да се извършва веднъж седмично с помощта на лакмусови ленти, със значително отклонение от Ph 7-7,4 – веднага след откриването.

Химия за басейна се предлага както под формата на разтвор, така и под формата на таблетки, гранули, прахове.

Комплексни средства

Комплексните средства за почистване на басейна са универсални по предназначение. Те едновременно се борят с водораслите, дезинфекцират, пречистват водата и доказват своята ефективност още при първото приложение. Лекарствата се произвеждат под формата на таблетки или концентриран разтвор.

Как да използвате химикали за басейни

Изборът трябва да се извършва в зависимост от най-често срещаните видове замърсяване, обем, честота на използване на басейна. Само в този случай плуването ще бъде приятно и безопасно.

При първото пускане на вода, активен кислород или друг мек агент се добавя към резервоара за превенция.

Изчакайте 6 до 24 часа, докато резервоарът се изпразни напълно.

Ако се извършва шокова дезинфекция, тогава е по-добре да го направите през нощта, така че да няма пряка слънчева светлина.

Таблетките и други твърди формулировки първо се разтварят напълно и едва след това получената течност се излива във водата.

Дозаторите и пръскачките се почистват след всяка употреба и се сушат на сенчесто място. Строго е забранено комбинирането на реагенти заедно.

Заключение

За ефективна борба със замърсяването са необходими химикали. Предотвратяват появата на всякакви замърсявания и се използват успешно във всички видове басейни: бетонни, композитни, надуваеми, SPA, пластмасови. Само при правилно лечение къпането ще бъде приятно и безопасно.