stuklen-baseinСъвременните технологии и високото ниво на квалификация на специалистите позволяват да се реализират най -неочакваните и необичайни дизайнерски идеи. Една такава идея е да се изгради басейн със стъклено дъно или стени.

Технология

Стъклените басейни са изградени в съответствие с технологията за остъкляване под налягане. Бетонна купа с прозрачни акрилни панели се използва като основа за стъклени басейни. Те се отличават с показатели за висока якост. Поради това този метод на остъкляване е абсолютно безопасен. Освен това могат да се обработват акрилни панели, което ви позволява да създавате басейни с всякаква форма. В процеса на проектиране на тези структури не е необходимо да ограничавате въображението си до прави линии.

Рамката на стъклените басейни е изработена от композитни материали. Ако се предвижда изграждането на дълбока купа, в този случай може да са необходими запечатани шевове и разширителни вложки.

Остъкляването на стените на басейна може да бъде направено без рамки или по рамков начин. В първия случай здравината на конструкцията се осигурява от 4 опори. Безрамният метод обикновено се използва за изграждане на басейни с прозрачно дъно.

Видове басейни

Стъклени басейни до ключ са разделени на няколко типа, в зависимост от метода на проектиране. На практика най -често се използват следните дизайни на купи:

  • Напълно остъклени басейни;
  • Илюминатор в басейна;
  • Купи със стъклено дъно.

Най -популярният вариант е остъкляването на стените на басейна. В този случай стъклото лежи върху купата на басейна от 3 страни посредством херметична връзка. В този случай горната част на купата остава свободна.

Вторият тип стъклени басейни предвижда така наречените илюминатори. Характеристиката на такъв басейн е наличието на прозорец. Илюминаторът в басейна може да се използва като прозорец към улицата, към сауна, баня и др. Тази дизайнерска функция ви позволява да се наслаждавате на къпане с часове и в същото време да наблюдавате всичко, което се случва извън купата.

Третият вариант на дизайн е стъклено дъно. Този метод на проектиране е особено популярен в хотели, спа центрове и други заведения, в които басейнът може да бъде монтиран по такъв начин, че под него да има проход. Този дизайн на купата създава ефект на отразена светлина, което помага да се осигури естествена светлина в помещението, разположено под басейна.

Грижи и гаранции

Акрилните панели, които специалистите използват за остъкляване на басейни, са изработени от материали с повишено ниво на устойчивост на бактериални отлагания, стружки и други дефекти. Следователно почистването на стъклени повърхности трябва да се извършва с помощта на технологии и с материали, които са били предварително тествани.

Фирмите предоставят гаранции за целостта и водоустойчивостта на използваните панели. Експертите извършват изчисления и изготвят индивидуален проект за всеки клиент. В процеса на изчисление се взема предвид посоченото налягане на водата. Всяко отклонение от необходимите показатели е неприемливо. Благодарение на този подход се гарантира липсата на течове и целостта на монтираните панели за дълго време. В този случай потребителите трябва стриктно да спазват правилата за експлоатация на стъклените басейни.