basein-pernik-5В повечето случаи течните химикали в басейна се пръскат с помощта на електрически дозиращи станции. В някои случаи Ph-неутрализаторите могат да заменят дезинфектантите, съдържащи хлор. Препаратите с голям обем са опаковани в специални кутии за предотвратяване на случайното им разливане.

Ако устройството не е налично, обработката се извършва ръчно, като първоначалната доза се намалява 3-5 пъти. Особено внимание се обръща на стъпалата, страните, както и местата за подаване и оттичане на водата.

Имайте предвид, че средствата имат определен срок на годност, след който трябва да бъдат изхвърлени.

Химия във вида на гранули и таблетки

Най-ефективни са таблетките, тъй като се произвеждат в определено тегло, което ви позволява да изчислите точно количеството течност за приготвяне на разтвор.

Химията за басейна е разделена на реагенти със или без хлор. Също така активните вещества са бром или активен кислород. Когато избирате, вземете предвид:

  • тип басейн – стационарен или мобилен;
  • размер;
  • характеристики на работа;
  • състояние на водата: ниво на замърсяване, твърдост,

С особено внимание трябва да се обърнете към детските басейни: за обработка използвайте меки препарати, които не предизвикват дразнение на кожата и алергични реакции.

Дезинфекция

Дори при редовна обработка, това няма да помогне за предотвратяване на размножаването на патогенни микроорганизми. За постигане на стерилна чистота се използват препарати, съдържащи хлор, които могат да унищожат гъбички, спори и бактерии. Процедурата няма конкретна насоченост и засяга всички възможни замърсители. Дезинфектантите се делят на хлоросъдържащи, бромосъдържащи и с активен кислород.

За еднократна дезинфекция се използват мигновени реагенти – когато е необходимо да се постигне желаната концентрация на активното вещество за кратко време. Но за постоянна обработка се използват реактиви, с помощта на които се постига постепенно.

За дезинфекция се използват не само хлорсъдържащи съединения. За същите цели се използват препарати на базата на бром, бигуанид, както и активен кислород. Много експерти смятат, че тяхната ефективност е малко по-ниска, но само клиентът прави окончателния избор.

Продуктите без хлор имат някои предимства:

  • липса на миризма;
  • нетоксичност;
  • безопасност за децата.

Такива композиции са оптимални за малки надуваеми басейни, предназначени за къпане на деца. Подходящи са и за рамкови конструкции, но на ефективност може да се разчита само ако обемът не надвишава 20 кубически метра.

При горещ климат или ветровито време, когато прах, пясък, листа попаднат във водата, се препоръчва да се провежда месечна ударна обработка с повишена концентрация на състава.