Има два вида хидроизолация:

  • Външна;
  • Вътрешна.

Задачата на външната хидроизолация е да предпази конструкцията от външни въздействия на водата.

Хидроизолация на плувен басейн

По принцип това са битумни мастики, които се нанасят върху бетонната повърхност, ако е необходимо, освен мастиката има и хидроизолация на ролки. Задачата на външната хидроизолация е да предпази стените на конструкцията от намокряне с вода, така че да няма външно разрушаване на бетона.

Вътрешна хидроизолация

Разделя се на два вида:

Проникваща;

Смазваща хидроизолация.

Проникващата хидроизолация е съставена от проникващи елементи. Използването на такава хидроизолация ще ви спести от проникването на каквато и да е влага, както отвътре, така и отвън, но има едно голямо НО:

Тази хидроизолация може да се използва само ако стените не са измазани и върху тях няма да се нанася циментов състав. Кристалите от проникващ хидрат не позволяват на цимента или цименто-адхезивенния състав да се придържат към основата, адхезията на бетона е намалена до минимум.

Смазващата хидроизолация е идеална за басейн, стига да е базирана на синтетичен латекс.

Преди да се приложи хидроизолация, стените на басейна се измазват и се привеждат в идеално състояние.

Преди да нанесете хидроизолация, проверете слоя мазилка за съдържание на влага, за това използвайте електронен измервател на влагата. Съдържанието на влага не трябва да надвишава 3%.

Ако нямате под ръка електронен уред за измерване на влагата, тогава старият старомоден метод идва на помощ – на мястото на мазилката, използвайки лепяща лента, залепете парче полиетилен с размер 10 на 10 см. Ако след 12 часа няма капки вода от вътрешната страна на полиетилена, тогава всичко е наред, може да се приложи хидроизолация.

Невъзможно е да се коя хидроизолация е най-добрата, тъй като всички те се справят със задачите си, само че всяка има свои собствени технологични характеристики, като например: нанасяне с помощта на фибростъкло мрежа, нанасяне без мрежа, нанасяне на първия слой с гребен , запечатване на хидроизолация с готов специален компонент и др.

Същността на хидроизолацията е да се създаде защитно покритие на повърхността на слоя мазилка. Това покритие трябва да предпазва мазилката и бетона от влага и в същото време трябва да издържа на мозайките или плочките.

По-добре е да нанесете хидроизолацията със шпатула, това ще даде равномерен слой и е много по-удобно да залепите мозайката върху нея.