Замисляли ли сте се дали трябва да използвате химикали за почистване на басейна ви? Докато някои от тях са незаменими, има и такива които могат да бъдат заменени с продукти, които може да намерите в местния хранителен магазин и могат да свършат също толкова добра работа, колкото продуктите, продавани специално за почистване на басейни, а и могат да ви спестят доста пари.

Или може би не става въпрос за пари. Ако просто търсите естествен препарат за почистване на басейни, за да поддържате здравословна и безопасна среда за семейството си, огледайте къщата си за някои обикновени домакински продукти за почистване на басейна.

Създайте свой собствен натурален препарат за почистване на басейни

Наистина можете да почистите басейна си за малка част от цената на това, което бихте оставали в магазин за басейни.

  1. Сода за хляб

Приготвянето на обикновена паста от вода и сода бикарбонат създава неабразивен препарат за почистване, който прави чудеса върху плочките на басейна и фугиращата смес. Можете дори да го използвате върху вашата бетонна или каменна палуба на басейна. Това е може би най-лесният и най-евтиният начин за естествено почистване на басейна.

Бонус съвет: Содата за хляб също ще увеличи алкалността на вашия басейн и е далеч по-евтина от повечето алкални средства. За целта добавете 1,5 паунда сода за хляб ( или около 700 гр) на всеки 10 000 галона вода, за да увеличите общата алкалност с 10 части на милион (ppm)

  1. Белина

Известен също като натриев хипохлорит, обикновено домакинско избелващо средство (което съдържа 5,25 процента натриев хипохлорит, активната съставка в белина) може да отстрани петна от фугиращата смес, които содата за хляб не би могла.

Бонус съвет: Белината може да се използва и за шокиране на басейн. В края на краищата, шокирането на вашия басейн просто го суперхлорира, което означава повишаване на нивото на хлор до точката, в която убива всички бактерии и водорасли, които може да дебнат във водата.

Един галон от 5,25% белина на 10 000 галона вода ще повиши нивото на свободен хлор с 5,25 ppm, така че деиствайте бавно, за да сте сигурни, че няма да надхвърлите идеалното ниво от 3 ppm. И не забравяйте да използвате вида без аромат.

remont-na-basein-ravda-3

  1. Муриатична киселина

На всеки пет години или малко повече, ще трябва да измиете басейна си с киселина, ако е направен от бетон или гюнет. За да направите това, ще се нуждаете от муриатична киселина или по-нежна алтернатива на муриатичната киселина, ако предпочитате.

Бонус съвет: Муриатичната киселина може да се използва и за понижаване на алкалността на вашата вода с до 10 ppm в типичен басейн от 10 000 галона. Обикновено е по-евтино от намаляването на алкалността.

Важно: Имайте предвид, че муриатичната киселина е точно това, което показва името й – киселина. Това може да причини нараняване, ако не се работи правилно. Винаги носете устойчиви на киселини ръкавици и предпазни очила, когато я използвате, и носете дълги панталони, дълги ръкави и затворени обувки, за предпочитане устойчиви на киселини ботуши.

  1. Боракс

Може да имате кутия с боракс, която седи до прането ви. Известен е като помагач на прането и е чудесен за премахване на неприятни миризми от дрехите. Но това е и естествен почистващ препарат, който можете да използвате около къщата, което означава, че можете да го използвате и като естествен препарат за почистване на басейни.

Просто направете паста от него, като добавите вода и я използвайте, за да изтъркате лепкави остатъци, хлъзгави петна и петна във или извън басейна. Не е толкова евтин като содата за хляб, но въпреки това е по-евтин от повечето специални продукти за почистване на басейни.

Бонус съвет: Borax може да се използва и за повишаване на рН във вашия басейн. За целта добавете половин чаша на 10 000 галона вода.

Колко трябва да използвате, зависи от това колко трябва да повишите нивото на рН. Продължете бавно с него, за да избегнете повишаване на pH твърде много.

  1. Зехтин

Добре, за да бъде ясно, не искате масло във водата на басейна. Но върху палубата на басейна е друга история. Може би ще намерите петна от сок от дървета или лепкави петна от кой знае какво ли може да са изсипали децата там. Насочете се към килера и вземете зехтина.

Това е напълно естествен препарат за почистване на басейни, който можете да нанесете, за да разградите лепкавото натрупване и след това лесно да почистите с гъба, мек сапун и топла вода. Можете също да го използвате върху покривалото на басейна, пластмасовите играчки за басейн и почти всичко, което не е под водолинията.

Бонус съвет: Зехтинът също е естествен овлажнител. Ако кожата ви е суха след плуване, изкъпете всички химикали. След това накапете малко зехтин върху ръцете и краката си, за да възстановите влагата на кожата си и да запечатате водата , която допълнително хидратира кожата ви.