Защо имате нужда от басейн?

Всеки строителен проект започва с дефиниране на задачите, които сте задали за обекта.

Те ще окажат голямо влияние върху неговата форма, дълбочина, размер и вида на конструкцията.

След като имате ясна представа за предназначението му, останалите решения няма да са толкова трудни. Оправдани ли са разходите за проектиране и изграждане?

baseini-shkorpilovci-11

Изграждане на плувен басейн вътре в сградата

Басейните са по-лесни за изграждане на равен терен, така че ако вашият обект има стръмен наклон, разходите за строителство ще са по-високи.

Почвените условия като много песъчлива, камениста или нестабилна почва също затрудняват строителството. Ако живеете в район, предразположен към земетресения, свлачища, бури или наводнения, тогава в тези случаи също ще са необходими допълнителни разходи за укрепване на басейна.

Размерът и местоположението на вашия имот естествено ще определят размера и формата на вашия басейн. Малките градски парцели имат строги изисквания за всякакъв вид строителство, като например близо до граници, а засенчването от други сгради или близки дървета също ще ограничи изграждането на басейна.

Проект за изграждане на плувен басейн

  1. Къде ще поставите басейна?

След като сте решили вида на басейна, е време да решите къде да го поставите.

Първо проверете строителните норми, които важат за вашия район и проверете дали е необходимо разрешение за строеж, изисквания за ограда на басейна, близост до канализации и т.н.

Също така трябва да знаете точно местоположението на газ, електричество, телефон, кабел и вода. Други фактори, които трябва да се вземат предвид, включват:

  • – Изглед към басейна от вътрешната страна на къщата и останалата част от градината;
  • – Добавянето на осветление или водни елементи ще го направи по-привлекателен, когато не се използва;
  • – Ако имате деца е много важно да поставите басейна на място, където да се вижда от къщата.
  • – Вижте дали е най-слънчево на това място, за да поддържате температурата на водата комфортна за плуване? Големите дървета около басейна ще засенчат слънцето и листата ще паднат във водата.
  • – Излагането на вятър също ще охлади водата и ще увеличи изпарението. Ако е така, покрийте басейна.
  • – Помислете предварително как хората ще влизат и излизат от басейна?
  • – Помислете за зона за отдих, където вашите гости и вие самите ще прекарвате време край басейна?
  • – Къде ще съхранявате вашето филтърно оборудване, почистващ препарат за басейни, и чадъри? Има ли кът за сядане или дори съблекалня в зависимост от предназначението на басейна?
  1. Ще използвате ли химия и системи за филтриране?

Естественият басейн е нова тенденция, която е популярна сред тези, които не харесват химикалите в басейна и предпочитат градина с естествен вид.

Тези подземни басейни са облицовани, но естествените процеси и филтрация, с помощта на растения, се използват за поддържането им чисти.