zazimqvane na basein1. Почистете басейна

Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите басейна. Било то листа, насекоми, мръсотия, отломки; всичко, което не е вода, трябва да се махне. Използвайте или вакуум за басейн, или просто ги извадете с мрежа. Не забравяйте също да почистите скимера и кошницата на помпата. Също така се уверете, че фугите на плочките са чисти.

2. Балансирайте химия на водата

Балансирането на химията на водата предпазва басейна от растеж на водорасли, корозия или натрупване на котлен камък. Научете повече за балансирането на водата на вашия басейн в интернет. Приблизително три до седем дни преди затварянето на вашия басейн направете следните корекции:

  • Регулирайте нивото на рН между 7,2 – 7,8
  • Регулирайте нивото на алкалност между 80 – 120 ppm (части на милион)
  • Регулирайте нивото на твърдост на калция 180 – 220 ppm

След това шокирайте басейна, използвайте хлор или нехлорен заместител, за да убиете бактериите, които може да живеят в басейна, нагласете нивото на хлор на 10 – 12 ppm.

Оставете нивото на хлора в басейна да се понижи до нормалното, което е около 1,5 – 3,5 ppm, преди да добавите каквито и да е било алгециди или химикали за зазимяване. След като хлора възвърне нормалното си ниво, ако искате да добавите химикалите за зазимяване, сега е подходящият момент да го направите. Добавянето на хидроизолиращи химикали към вашата вода ще помогне да я запазите синя и чиста за следващия сезон. Винаги следвайте инструкциите на производителя. В случай на по-големи басейни, може да бъдете насочени да допълвате с допълнителни количества от някои химикали. Не използвайте поплавък, който съдържа силен окислител (хлор или бром), тъй като поплавъкът ще се придържа към стената и ще оцветява и / или избелва стената ви, особено подложка за винил. По същите причини НЕ хвърляйте хлор или бром таблетки в басейна. Те ще потънат на дъното и ще повредят повърхността на вашия басейн.

3. Премахнете всички приспособления на басейна

Това означава скимерски кошници, пързалки, нагреватели, стенни фитинги, стълби, парапети, почистващи препарати за басейн или нещо друго, което не би трябвало да е в басейна. Измийте цялото оборудване на басейна и след като изсъхне го складирайте. Съхранявайте всичко на сухо място.

4. Почистете и промийте обратно филтъра

Препоръчително е да направите едно последно почистване, преди да зазимите басейна си. След като сте готови е време да почистите и да направите обратно промиване на филтъра си. Направете го старателно. Източете вашите DE филтърни резервоари и оставете клапата за обратно промиване отворена. За пясъчни филтри трябва да дръпнете щепсела за източване на филтъра и да го изключите. Поставете дренажна тапа и другите извадени елементи в кошницата на помпата. Уверете се, че в многопортовия клапан няма вода. Издухайте го със зазимяващ вентилатор, ако е необходимо. Не се препоръчва DE филтрите да се „промиват с киселина“ по време на затварянето на басейна. Най-доброто време да направите това е, когато отваряте басейна през пролетта, за да можете веднага да пуснете вода в басейна през системата.

 

Забележка: Тази стъпка не е необходима за касетъчни филтри.

5. Намалете нивото на водата

Ако затваряте басейна си през зимата, винаги трябва да предприемете мерки, за да го предпазите от замръзване, независимо къде живеете – дори собствениците на басейни в топлите страни са научили че температурите на замръзване са постоянно съществуващ риск . За да започнете процеса, източете водата под устието на скимера. Никога не оставяйте басейна празен. Почвата под басейна ще се разширява, тъй като водата под него замръзва, това може да извади басейна направо от земята; тя се нуждае от теглото на малко вода, за да я задържи здраво. Можете да използвате вашата филтърна помпа или потопяема помпа, за да намалите нивото на водата в басейна.

Ако използвате мрежест капак, спуснете водата на 30,5 до 45,7 см под скимера. Ако използвате твърдо, плаващо покритие, спуснете водата на 7,6 до 15,2 см под скимера. Ще трябва да свалите нивото с около 10 см до 15 см под най-ниската водопроводна линия. Уверете се, че нивото на водата е поне под скимера.

6. Източете оборудването

Това е много важна стъпка от целия процес. Уверете се, че източвате или издухвате цялата вода от всяка помпа, филтър, нагревател и хлоратор, иначе тя ще замръзне и се напука. Това ще гарантира, че цялата вода се е отекла и не е останала във водопроводните линии. Всяко изброено оборудване има дренажна тапа за източване, за да може водата да изтече. След като приключите с източването на цялата вода, отстранете всички D.E. филтърни мрежиили патронните филтри и почистете старателно. Ако филтърът и помпата са достатъчно малки, трябва да ги съхранявате на закрито. Ако не, използвайте вентилатор за зимуване в басейна, за да издухате водата, която все още може да е в оборудването. Пазете щепселите от тези устройства. Поставете всички щепсели в скимера по време на вашия

7. Покрийте басейна

Зимното покривало е важно както за басейна, така и за хората около него. То е по-здраво от лятното покривало, за да издържи тежестта на сняг и лед и за да предпази хората или домашните любимци от случайно падане във водата. От съществено значение е да намерите покривало за басейн, което да приляга плътно. То не трябва да има дупки или пролуки, където листа и отломки могат да влязат в басейна. За подземни басейни мрежестите предпазни капаци осигуряват най-високо ниво на защита и безопасност. За надземни басейни мрежестите и плътните зимни покривки на басейна ще предпазват басейна, но не са вариант за безопасност.