baseini-ot-germania

Силата на слънцето да убива бактериите е позната на човека от хилядолетия. Ето защо мъхът расте на сенчестата страна на дърветата и защо мухълът предпочита тъмните пространства. Именно UV или ултравиолетовите лъчи на слънцето са насочени към ДНК и РНК на микроорганизмите, разкъсвайки тяхната клетъчна структура. UV действа като фотоокислител чрез използването на фотолиза.  UV-C е лъч с къса дължина на вълната в спектъра на UV светлината между 200 и 280 нанометра, което е най-ефективният обхват за дезинфекция и санитарна цел. Системите с UV басейни използват специална UV лампа, която излъчва UV-C гермициден лъч, който е ефективен срещу водорасли, бактерии, вируси, паразити и протозои и дори премахва хлорамините.

UV лампата е поставена в камера, която е защитена от водата от твърд кварцов ръкав; докато водата преминава през камерата, при специфичен дебит, до 99% от замърсителите се елиминират. Ултравиолетовите системи за басейни не се считат за самостоятелен продукт, поради ограничения срок на експлоатация. Подобно на Озон, друг популярен допълнителен дезинфектант, UV лъчите вършат работата си само за секунди, а извън пречиствателната камера или озоновата точка на инжектиране водата не е защитена. Тъй като водата се пречиства само при преминаване през

UV камерата, ултравиолетовите системи за басейни обикновено се използват с ниско количество хлор, в диапазона 0,3 – 0,8 ppm, за да защитят водата през останалите 99% от времето, през което тя не тече през камерата. Повечето UV лампи имат изброен живот от поне 10 000 часа. Повечето производители препоръчват да сменяте UV крушката годишно, но за сезонен басейн е възможно да работите повече от един сезон, преди да смените крушката. Повечето UV системи също се нуждаят от ежегодно почистване на щита от кварцово стъкло, което включва премахване на щита и потопяване в кисел разтвор за няколко минути и избърсване. Много системи имат и малък екран или филтър, които трябва да се почистват веднъж или два пъти на сезон.

Максимални дебитни стойности за UV системи Всяка UV система ще изведе максимален дебит. За да има време за ултравиолетово лъчение, водата не може да бъде прокарана през камерата твърде бързо. В идеалния случай инсталацията на UV басейна ще доведе до измерване или оценка на дебита на системата. Ако текущият дебит във връщащата линия надвишава проектния дебит на UV системата, байпас може да бъде водопровод в системата. Недостатъкът на това е, че ще пречиствате по-малко от водата, освен ако не инсталирате паралелно две UV системи. Включването / изключването на крушката скъсява живота.