basein-selo-anton-1Изграждането на басейни се състои от няколко етапа, най-важният от които е хидроизолацията им. Срокът на експлоатация на резервоара, неговата цялост зависи от качеството на изолацията.

Преди да хидроизолирате басейна, трябва да вземете предвид всички подробности: от какво е направена купата, нивото на подпочвените води, дълбочината на замръзване на почвата, климатичните условия, където се намира конструкцията – на улицата или в сградата. Правилно направената изолация ще предотврати пукнатини в основата на купата, срутване на плочки или бетонни стени и ще премахне течовете.

Видове хидроизолации

Структурата е засегната от вода от двете страни: отвън – подземни води, отвътре – голям обем течност в самия резервоар. Затова се извършва вътрешна и външна хидроизолация на басейна.

Всеки резервоар тип изкуп: бетон, композит, разположен на улицата – изисква външна хидроизолация. Извършва се по време на строителната фаза. Ако външната изолация на купата не е извършена, тогава подземните и дъждовните води ще засегнат бетона, което пък ще доведе до пукнатини в конструкцията и нейното разрушаване.

Когато полагате влагоустойчиви материали отвън, вземете предвид:

 • въздействие на земни, стопени, дъждовни води;
 • структурно свиване;
 • възможни промени в ландшафта;
 • значителни колебания в температурата на въздуха.

За външна употреба се избират пластмасови материали, които лесно променят формата си, без да нарушават целостта.

Хидроизолацията на басейна отвътре са: отворени и затворени. Водоустойчивите материали се полагат на предпоследния етап от строителството – преди завършване. Водоустойчивият слой предпазва стените на конструкцията, електрическото окабеляване, основата от проникване на влага от купата в микропукнатини. Това предотвратява разслояването на довършителния материал, късо съединение, разрушаване на целостта на резервоара.

Хидроизолация на басейн: материали и техните характеристики

Водоустойчивите материали се избират въз основа на конструктивните характеристики на резервоара. Например, за фигурна купа със стъпала или декоративни первази не е препоръчително да използвате валцувани материали. За резервоари със сложен дизайн е приложима течна хидроизолация на басейни – импрегниране, течна гума. Ролковите материали са подходящи за плоски повърхности.

PVC фолио

Поливинилхлоридният филм (ролков материал) е издръжлив, еластичен, често се използва при изграждането на бетонни басейни в Краснодар. Предлагат се два вида филми:

 • еднослоен – дебелина от 0,6 до 0,8 мм, грапава повърхност за противоплъзгане, използва се за рамкови, сгъваеми басейни;
 • трислойна (издръжлива полиестерна тъкан е поставена между слоевете PVC фолио, всички слоеве са заварени заедно във фабриката) – дебелина до 0,15 см, прилича на линолеум, използва се за стационарни басейни.

И двата вида фолио се третират с антисептично импрегниране и принадлежат към ролкови материали.

Плюсове:

 • напълно запечатан, неподатлив на натиск;
 • устойчиви на температурни промени;
 • запазва структурата при излагане на ниски температури;
 • устойчиви на химикали.

Минуси:

 • хидроизолацията на басейни трябва да се извършва от специалистите от eu, които имат над 15 години опит в изграждането на сглобяеми и модулни басейни. Разполагат с най-добрите специалисти и предлагат богата гама от услуги;
 • ако има лека повреда, трябва да бъде заменена с целия хидроизолационен материал;
 • експлоатационен живот до 10 години.